Festival jídla je za dveřmi
Foto: sal / O festival jídla je velký zájem.
Zámecký park ve Zlíně se o víkendu znovu promění v dějiště Garden Food Festivalu.
Již podruhé bude Zlín hostit nejchutnější festival jídla a pití na Moravě. Své kulinářské umění zde předvedou nejen místní kuchaři, ale i známá kuchařská esa z významných moravských a českých restaurací. Brány areálu se pro veřejnost otevřou v sobotu 2. září v 10 hodin.
Návštěvníci se během dvoudenní akce mohou seznámit se zajímavými gastro koncepty z celé republiky i s tím, co se vaří například v Brazílii, Argentině, Nepálu, Indii, ve Španělsku, na Srí Lance, Polsku nebo na Slovensku. Kromě restaurací zvučných jmen, jako je například olomoucký Lobster, pražské restaurace Grand Cru a Srí Lankan Curry House, se na letošním Garden Food Festivalu objeví i lokální restaurace.
Garden Food Festival je výjimečnou ukázkou moderní gastronomie s neopakovatelnou atmosférou, říká šéfkuchař Július Löffler z FitFoodie Restaurant a doplňuje: Je to pro nás jedinečná příležitost představit ideu o zdravém, chutném stravování. Stejně jako loni se návštěvníci mohou těšit například na dvě degustační menu - maso & ryby a vegetarian, založených na kvalitních surovinách.
Naším cílem je ale ukázat, že i ve Zlínském kraji je spousta kuchařů a výrobců potravin, kteří svou práci dělají s radostí a dobře. Proto kromě výjimečných restaurací nabídneme i farmářské a lokální produkty, destiláty nebo pivo z minipivovaru, dodává Pavel Vysloužil za organizátory akce.
Stejně jako loni se Garden Food Festival ohlíží i do baťovské historie a nabídne tak v předvečer festivalu milovníkům špičkové gastronomie mimořádný gastronomický zážitek. V pátek 1. září si mohou hosté Hotelu Tomášov vychutnat sváteční svatební menu z období slavné baťovské éry, připravené známým šéfkuchařem Radkem Davidem z pražské restaurace La Veranda a místním šéfkuchařem Petrem Sedlářem, uvádí Pavel Vysloužil a doplňuje: Během celého předfestivalového týdne navíc budou opět zaměstnancům některých zlínských průmyslových firem servírovány pokrmy, které se za Baťů vařily v jeho továrně.
Loňský první ročník festivalu navštívilo přes deset tisíc návštěvníků a přinesl Zlíňanům úplně nový pohled na zámecký park, který se proměnil k nepoznání. Konání podobných akcí ve Zlíně hodnotí pozitivně i primátor Miroslav Adámek, který nad projektem převzal i letos záštitu. Tohle je skvělá akce, potvrdil to už první ročník. Lidé mají stále ve větší oblibě kvalitní jídlo a pití a toho se jim na Garden Food Festivalu dostává opravdu hodně. Akce je navíc umístěna do krásného prostředí, kde se lidé mohou potěšit i tím, že se potkají.
Kromě populárního televizního šéfa Zdeňka Pohlreicha a michelinského šéfkuchaře Radka Kašpárka návštěvníci uvidí v akci i další výrazné osobnosti české gastronomické scény. Mohou například ochutnat kuchyni herečky a spisovatelky Markéty Hrubešové, hvězdy české gastronomie a Zlatého kuchaře Jana Punčocháře, nebo respektované cukrářky a majitelky pražských cukráren Ivety Fabešové a řady dalších. Mrzí nás, že do Zlína nedorazí dříve avizovaná foodblogerka a cestovatelka Kamila KAMU Rundusová, která ze zdravotních důvodů musela bohužel svou účast zrušit, doplnil Pavel Vysloužil.