Halík pokračuje v rodinné tradici

Halík pokračuje v rodinné tradici
Foto: zde
Boršice u Blatnice Zprávy 20 / 11 / 2009

Pálenici založil jeho praděda Huráb, měl ji pojízdnou a jezdil sám po domech

Jedno staré české přísloví říká, že jablko nepadá daleko od stromu. V případě Zdeňka Halíka to platí dvojnásobně. Tím, že vede pěstitelskou pálenici, totiž navazuje na tradici, kterou založil jeho praděda, pokračoval v ní děda a následně i jeho otec. Ba co víc, má dva syny, kteří jak se zdá k fochu také přičichli. Dá se proto očekávat, že malá rodinná firma bude mít další pokračování zaručeno.
„Pálenici založil ještě praděda Huráb, měl ji pojízdnou a jezdil sám po domech. Pevná pálenice zde pak vznikla v roce 1946 a v majetku naší rodiny zůstala až do znárodnění. Pak ji měly Slovácké konzervárny, kde naštěstí pracoval dědeček a následně i otec jako zaměstnanci, takže zůstali i nadále u řemesla. Po revoluci jsme pak pálenici dostali zpět v rámci restituce a staráme se o ni dodnes,“ uvedl Halík, který jednotlivé součásti pálenice výrazně zmodernizoval.
„Dříve se zde topilo dřívím, které si dokonce vozili sami zákazníci, nyní je zde kotel na plyn, takže tím odpadlo hodně práce spojené s topením. Když si někdo přivezl kvas, museli jsme jej pracně za pomocí kbelíků přelévat do kotle, nyní ne. Je zde na to čerpadlo, které má výkon tři sta litrů za minutu, což je vynikající,“ pochvaluje se majitel pálenice.
Další výhodou je to, že místo jednoho kotle jsou zde další dva kotle na přepalování, takže pálenice je schopná zvládnout mnohem rychleji více klientů. Halík navíc dokázal tím nejlepším možným způsobem vyřešit problém s výpalky, které zůstávají po vypálení ovoce.
„Pořídil jsem si speciální odpeckovač, který z výpalků modrého ovoce odstraní pecky. Ty následně suším a využívám k topení. Na to jsem si pořídil speciální ekologický kotel, takže tím vytopím celý dům,“ uvedl Zdeněk Halík, který pokračoval: „Zbytek výpalků zbavený pecek ode mne odebíralo zemědělské družstvo, které je dokázalo zpracovat. Nyní bude i tento odpad určen k výrobě ekologické energie, je to domluveno s bioplynovou stanicí, kde budou slupky zplynovány,“ dodal Halík.
Za pokračování v letité tradici a ekologické řešení problému při nakládání s odpadem při pálení získal Zdeněk Halík od pracovníků VIS Bílé Karpaty ve Veselí nad Moravou prestižní Regionální známku za udržování tradic.
Halík trnky a durancie vidí jako  pro Slovácko ideální stromy. „Trnky se dají jíst jak zralé, tak i sušené, jsou z nich výborná povidla a samozřejmě i slivovice. Dřevo je ideální na uzení, pecky jde spálit ve speciálních kotlích a mají velmi vysokou výhřevnost a výpalky jde zase zplynovat. Celý strom je tak možné využít,“ vysvětlil pokračovatel rodinných tradic.
O samotné slivovici říká: „Podle literatury je ideální slivovice stará jedenáct až dvanáct let. Já říkám, že je to jak se ženskýma, čím mladší, tím lepší,“ tvrdí se smíchem a dodává, že jemu se osvědčila zejména slivovice stará 3 - 5 let.
V současné době má Halík plné ruce práce. Kvůli povinnostem v pálenici vstává v půl šesté ráno a domů chodí pozdě večer. Takto to má od pondělí až do soboty, volnou si nechává pouze neděli.
Vstřícnost a ochotu rodinné pálenice přitom neoceňují jen místní, ale s kvasem za ním jezdí i lidé z Dolního Němčí, Hluku a Slavkova. „Dokonce zde mám klienty od Šumperka a z Českých Budějovic. Ti sem jedou za svými známými na návštěvu a rovnou přitom vypálí,“ vysvětlil.
Podle pořadníků, které zveřejnil Halík v září, by měl v letošní sezoně pálit přibližně do konce února, letos především švestky, neboť jak tvrdí, letošní ročník byl na modré ovoce bohatý. „Bylo hodně sluníčka, teplo, kvasy jsou kvalitní, tak by to mělo být dobré,“ je přesvědčen Halík.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace