Hradiště má projekt na zdravé dětské stravování

Hradiště má projekt na zdravé dětské stravování
Foto: sal  /  CHUTNAT BUDE VŠEM - Dětská strava byla námětem projektu, kterým chce jeho autorka Ivana Kovaříková vylepšit jídelníčky v základních a mateřských školách. Snímek je z mateřinky v Kostelanech nad Moravou.
Slovácko Zprávy 04 / 02 / 2011

Gricová: Už nejde jen o nadváhu a obezitu, děti trpí i zvýšeným tlakem, cholesterolem a cukrem

Jídelníček dětí v mateřských a základních školách pokulhává za zdravým životním stylem, tvoří jej totiž jen minimum krůtího masa, mořských ryb, ovoce a zeleniny. Ve školních kuchyních se nejčastěji servíruje vepřové maso. Radnice v Uherském Hradišti už ale hledá výživnější řešení.
Poznatky a praxe pediatrů jsou výmluvné, stále přibývá tzv. civilizačních chorob, které se dříve u dětí vyskytovaly jen zřídka a většinou nesla hlavní vinu genetická zátěž. „Už nejde jen o nadváhu a obezitu, ale i vyšší krevní tlak, zvýšený cholesterol a cukr. U dětí kojeneckého a předškolního věku má pak vzestupnou tendenci výskyt atopického ekzému, alergií na potraviny nebo astmatu. Je třeba se zavčasu vrátit ke zdravému životnímu stylu. A strava je prvním krokem,“ vzkazuje rodičům Parvine Gricová, dětská lékařka a garantka projektu lékařské osvěty ve školách.
Projekt podporují i zástupci města Uherské Hradiště. „Na dětech nám záleží. Uvědomujeme si, že dnes mají jiné podmínky k růstu, a proto chceme přispět ke zlepšení jejich zdravého vývoje, imunitního systému a zkvalitnit prevenci dětských onemocnění,“ říká Evžen Uher, místostarosta Uherského Hradiště.
V mateřských a základních školách ve městě se proto rozjede seriál přednášek pro rodiče i děti samotné, kterým se autorky projektu pokusí vysvětlit, proč je vyvážená strava důležitá pro správný vývoj. Součástí je i program zdravé výživy ve školních jídelnách. „Děti už mají své stravovací návky, a proto jim chceme nenásilnou formou zpestřit stravu, která navíc bude mít příznivý dopad na jejich zdraví. Zařadit nejen jáhly nebo kuskus, ale zkvalitnit i výběr masa, častěji servírovat krůtí nebo mořské ryby,“ říká autorka programu Ivana Kovaříková.
Projekt lékařské osvěty je první svého druhu v České republice. A možná se dostane i na jednání rady a zastupitelstva, má totiž ambici stát se součástí koncepce rozvoje školství v Uherském Hradišti na příštích pět let. „V jiných městech rovněž podporují aktivity spojené s kvalitní výchovou a péčí o zdraví dětí, ale jde jen o jednotlivé školy. U nás se podle prvních signálů chtějí do projektu zapojit všechna školní zařízení, což dokazuje jeho smysluplnost,“ těší místostarostu Uhra.
Jestli se menu ve školních jídelnách změní, záleží už na rodičích. Za zdravější a vyváženější stravu pro své děti si totiž připlatí. „Suroviny, ze kterých se na školách vaří, jdou výhradně z jejich kapsy. Stát a město platí provozní a režijní náklady. Když budou proti, nutit je nemůžeme,“ uvědomuje si Uher. Zdravé vaření však cenu stravného zvedne minimálně, měsíčně zhruba o osmdesát korun. „Rodiče si připlatí maximálně tři koruny za obědy a korunu za svačinku. Ale připravíme i cenové zvýhodnění programu, který představíme na webových stránkách škol a školek,“ prozradila Kovaříková. „Klidně si připlatím i deset korun, vždyť děti stráví ve škole de facto celý den. Jejich strava by tomu měla odpovídat,“ je přesvědčená Irena Kročová, maminka tříletého chlapečka.

autor: PETR ČECH
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace