Jak Březovjané vařili v Itálii trhané šišky

Jak Březovjané vařili v Itálii trhané šišky
Foto: OÚ Březová
Březová Zprávy 10 / 07 / 2018

„Pište si, je to jednoduché. Potřebujete půl kila hrubé mouky, k tomu špetku soli a na posypku tvaroh, mák, slaninu a vejce. Mouku spaříte necelým čtvrt litrem vody. Vyválíte polotuhé těsto a to natrháte na nudle a uvaříte ve slané vodě. Nakonec je polijete rozpuštěným máslem a posypete buď tvarohem nebo mákem. A máte hotovo.“ Takto vysvětlovali zástupci Březové v italském Altopiano della Vigolana recept na trhané šišky, jednu z typických březovských chuťovek.
Starosta Josef Trecha se do Itálie vydal na konci června společně se členy folklorního souboru Dúbrava a zástupci vedení obce. Cílem byla účast na Europikniku pro zástupce měst a obcí z dvanácti států Unie. Vzájemné setkání u ochutnávky krajových pochutin, kterého se „delegace“ z Březové účastnila jako jediná z republiky, mělo i vážnější podtext. Angličané, Češi, Francouzi, Chorvaté, Italové, Maďaři, Němci, Portugalci, Rumuni, Slováci, Slovinci a Srbové probírali také dopad migrační vlny. A popíjelo se k tomu i víno ze Slovácka. „Na výběr jsme přivezli osm druhů, nejvíc chutnalo bílé víno. Třeba tři roky starý Sauvignon nebo šest roků staré Rulandské šedé,“ poznamenal starosta Trecha.
Jeho obec se už pomalu připravuje na další Europiknik. „Tentokrát totiž budeme hostitelé my. Od čtvrtka 30. srpna do neděle 2. září bude Březová hostit celkem pětadvacet obcí a měst z deseti států Evropské unie včetně anglického Shabbingtonu,“ prozradil starosta Josef Trecha.
Témata dalšího setkání se ještě tvoří. Zatím jsou jistá dvě - Pražské jaro 1968 a dopad oteplování planety na malé obce. „K tomu budeme určitě mít co říct, protože pokud jde o nedostatek vody, Březová patří k vůbec nejohroženějším místům na Slovácku,“ poznamenal starosta Trecha. 

autor: JAROSLAV CHUDARA
TOPlist