Jarošovský pivovar otevře do Vánoc, ve sklepech už zraje Šohaj

Jarošovský pivovar otevře do Vánoc, ve sklepech už zraje Šohaj
Foto: ilustr. web
Uherské Hradiště Zprávy 26 / 10 / 2016

Jarošovský pivovar povstává z „trosek“ bývalé dřevovýroby v Uherském Hradišti, výroba piva se na adrese Pivovarská 303 rozjede ještě letos. Role hlavního sládka se chopí Jan Vasil, který má za sebou třicetiletou praxi v oboru. Aktuálně už v ležáckých sklepech zraje čtrnáctistupňové světlé speciální pivo Šohaj, vánoční dárek pro pivní znalce.
„Pivo jsme navařili ve Znojmě na velmi podobné technologii, kterou chystáme pro Jarošov. Název Šohaj je dán historií výroby piva v Jarošově. Pivo je to silné, „bytelná“ čtrnáctka bude opravdu jen pro pořádné šohaje z Hradišťska,“ potvrdil s úsměvem horkou novinku Miroslav Harašta, ředitel Jarošovského pivovaru. Receptura Šohaje? Plzeňský a mnichovský slad, čtveré chmelení (třikrát v průběhu várky a počtvrté za studena přímo v ležáckém tanku - pozn. autora) a český chmel. „Pivo má plné tělo, vyšší hořkost a aromatičtější chmelovou vůni,“ prozradil ještě Harašta. Ochutnávku Šohaje pivovar připravuje na slavnostní otevření v prosinci, přesný termín zatím tají. Tradice vaření piva tak v Jarošově ožije po dlouhých 19 letech, jen o 600 metrů dál od areálu proslaveného rockovou kapelou Argema.
Stavební firma už dokončila demoliční práce a rozjela rekonstrukci zadní části objektu, kde vyroste výrobní „jádro“ pivovaru. „Už jsme položili vnitřní kanalizace, betonujeme a opravujeme podlahy, pracujeme na obkladech výrobních provozů a upravujeme prostor pro instalaci pivovarských technologií. A ještě jsme zahájili přístavbu chladicí komory pro uskladnění piva v sudech,“ komentoval stavební ruch Harašta. I když s kolaudací pivovaru počítá začátkem prosince, stavební práce se ještě zdaleka nezastaví. Skončí jen jedna etapa. „Hned se pustíme do rekonstrukce boční části areálu, kde zřídíme reprezentační prostory pivovaru, včetně místnosti pro pohodlnou degustaci našich piv a sociálního zázemí pro návštěvníky. Třetí fází je už vyprojektovaná rekonstrukce firemní prodejny,“ dodal ředitel. Využití přední části budovy, situované do ulice Pivovarská, je zatím ve hvězdách. „Hledáme a vymýšlíme možnosti, nabízí se kanceláře nebo skladové prostory jiných firem,“ zamyslel se Harašta.
O vaření Jarošovského piva se postarají hned tři sládci. Vedle emeritního sládka Josefa Braunera, bývalého sládka pivovaru v Jarošově, ponese hlavní odpovědnost Jan Vasil, který se pyšní třicetiletou praxí v oboru. „Pochází z Uherského Brodu a k nám přichází z pivovaru Rebel v Havlíčkově Brodě. Jeho role? Hlavní tahoun fungování Jarošovského pivovaru,“ má jasno Harašta. Třetím do party sládků je Milan Esender z Uherského Hradiště, který sbíral zkušenosti v pivovaru Chotěboř. „Věřím, že ještě letos vyrobíme první várku Jarošovského piva v novém pivovaru. Děláme pro to maximum,“ zdůraznil ředitel s tím, že už jedná s několika restauracemi, které mají zájem Jarošovské pivo čepovat.

autor: PETR ČECH

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace