Jarošovský pivovar rozjíždí výrobu, novinkou je Jura

Jarošovský pivovar rozjíždí výrobu, novinkou je Jura
Foto: ilustr. web
Uherské Hradiště Zprávy 25 / 01 / 2017

Jarošovský pivovar ožívá, do obnovení výroby piva v Uherském Hradišti už zbývají jen hodiny. Hlavní sládek Jan Vasil se do první várky pustí v pondělí 30. ledna. Výsledkem osmihodinového procesu vaření a dvouměsíčního zrání bude dvanáctistupňový Jarošovský ležák, který pivaři ochutnají v polovině dubna.
„Už počítáme dny a hodiny, napětí pozvolna stoupá. Zažijeme historický okamžik, začneme psát novou kapitolu pivovarnictví v Uherském Hradišti,“ uvědomuje si Miroslav Harašta, ředitel Jarošovského pivovaru, který povstává z „trosek“ bývalé dřevovýroby na adrese Pivovarská 303. „Ale nezůstane jen u ležáku, ještě v únoru uvaříme klasickou desítku, čtrnáctistupňového Šohaje, ale také novinku, kterou jsme zatím drželi pod pokličkou. Milovníkům zlatavého pěnivého moku nabídneme jedenáctistupňového Juru,“ prozradil Harašta.
Aktuálně v pivovaru finišují práce na oživení technologie, propojují se pivní čtyřicetihektolitrové tanky a probíhá jejich čištění před spuštěním výroby. Srdce pivovaru vyrostlo v zadní části objektu bývalé dřevovýroby. „Stavební práce však po zahájení výroby ještě zcela neskončí, ruku v ruce s ní se pouštíme do rekonstrukce boční části, kde zřídíme reprezentační prostory pivovaru, včetně místnosti pro degustaci našich piv, sociálního zázemí pro návštěvníky a možná i minimuzea pivovarnictví v Jarošově. O definitivní tečku se postará výstavba parkoviště a oplocení areálu,“ nahlédl do itineráře Harašta. Jakmile se výroba rozjede, pivovar počítá se Dnem otevřených dveří pro sousedy, tedy hlavně pro obyvatele Jarošova a Uh. Hradiště. „Neplánujeme nic velkého, žádnou prodejní akci. Jen chceme sousedům ukázat, že pivovar stojí, nesmrdí a nedělá žádný hluk,“ objasnil ředitel. Široké veřejnosti pivovar otevře brány až v květnu po skončení všech stavebních prací, kdy plánuje Den otevřených dveří s programem a zábavou. „Stavaři se k nám ale ještě vrátí, za dva tři roky totiž plánujeme vybudovat pivovarskou restauraci v přední části budovy, “ zamyslel se Harašta.
Hlavním sládkem Jarošovského pivovaru je Jan Vasil, rodák z Uherského Brodu, který se pyšní třicetiletou praxí v oboru. K řece Moravě přišel z pivovaru Rebel v Havlíčkově Brodě. Podsládkem je Milan Esender z Uherského Hradiště, který sbíral zkušenosti v pivovaru Chotěboř. A jejich menu? „Ve stálé nabídce se objeví čtyři piva, Jarošovská Desítka, jedenáctka Jura, dvanáctka Jarošovský Ležák a čtrnáctka Šohaj. A zhruba každé dva měsíce uvaří speciály, o premiéru se postará Velikonoční speciál - Jarošovský Joža,“ odpověděl Harašta. V pivovaru podle něj získá práci asi pět lidí.

autor: PETR ČECH

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace