Jarošovu vrátí chuť bývalý sládek!

Jarošovu vrátí chuť bývalý sládek!
Foto: ilustr. web
Uherské Hradiště Zprávy 11 / 07 / 2015

Jarošovský pivovar pozvolna ožívá. Už brzy se zrodí stejnojmenná akciová společnost, která vyhlásí výběrové řízení na návrh loga pivovaru a jeho kompletní prezentaci. Výroba se v Jarošově rozjede v létě příštího roku, investor počítá s roční produkcí až milion litrů piva, pod kterou se podle informací DOBRÉHO DNE podepíše i Josef Brauner, bývalý sládek pivovaru.
„I když ještě nemáme žádnou finální dohodu, jsme předběžně domluveni na spolupráci. Pana Braunera projekt zajímá, nabídli jsme mu roli odborného poradce. Tak zkušeného pivovarníka s letitými zkušenostmi přímo z pivovaru Jarošov v týmu uvítáme s otevřenou náručí,” potvrdil novinku Miroslav Harašta, statutární ředitel společnosti Znojemský městský pivovar, která v polovině ledna koupila objekt v Pivovarské ulici a plánuje v něm obnovit zašlou slávu pivovarnictví ve městě. „Akciovou společnost, která zastřeší Jarošovský pivovar, do obchodního rejstříku zapíšeme do konce července. Jde o první krok k zahájení rekonstrukce objektu, která si odhadem vyžádá kolem třiceti milionů korun,” dodal Harašta.
V pivovar se promění budova, v níž se před lety vyráběl nábytek. Asi 750 metrů od kapelou Argema opěvovaného areálu, který je dnes vlastnictvím podnikatele Radislava Vymyslického, vyrábějícího výtahy. „Část areálu aktuálně krátkodobě pronajímáme a realizujeme jen drobné udržovací práce. Start vlastní rekonstrukce očekávám začátkem roku 2016, do té doby musíme připravit projektovou dokumentaci a získat stavební povolení,” uvedl Harašta, podle kterého si v Uherském Hradišti zaslouží pivovar jako málokde. „Je jedním z mála okresních měst, které jej nemá. A přitom tradice vaření piva má v Jarošově hluboké kořeny,” říká vlastník Znojemského pivovaru.
Společnost v červenci vypíše výběrové řízení na logo a vůbec prezentaci Jarošovského pivovaru. Kdo se v něm ujme role sládka, to však zůstává stále ve hvězdách. „Jméno nemáme, ještě je příliš brzy,” vysvětlil Harašta, který každopádně vsadí na zkušenosti místních lidí. I proto ostatně navázal spolupráci s Josefem Braunerem, posledním ředitelem pivovaru Jarošov. „Aktuálně řešíme, které části budovy v Pivovarské ulici využijeme pro pivovar a co nabídneme k pronájmu. Na podzim pak představíme vizualizaci,” prozradil.
Jarošovský pivovar počítá i s podporou tradičních akcí, které ve městě probíhají. A nebrání se třeba ani spolupráci s fotbalisty z Jarošova. „Jsem přesvědčený, že místní pivo musí podporovat místní fotbalový klub, takže jakmile postavíme pivovar a zahájíme výrobu, naše pivo rádi spojíme s fotbalisty, jestli budou mít zájem,” vzkázal na levý břeh řeky Moravy Harašta.
Jarošovský pivovar počítá s výrobou tradiční technologií, která umožní vaření klasického, spodně kvašeného ležáku i speciálních druhů piv (Rochus nebo Ursus - pozn. autora). Stáčet se budou do sudů a následně i do lahví. Do pěti let se má roční produkce vyšplhat na 10 tisíc hektolitrů.

autor: PETR ČECH
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace