„Je to ze skla nebo z cukru?“

„Je to ze skla nebo z cukru?“
Foto: ara  /  Sladké karamelové mámení, dílo cukráře Lukáše Hlaváčka
Bzenec Zprávy 30 / 11 / 2010

Není obvyklé, aby se návštěvníci přehlídky cukrářských pochoutek a vybraných kuchařských specialit u voňavých jídel zastavovali jako v muzeu a tiše žasli minutu nebo i víc. Výjimkou je bzenecký Gastroden. Ten poslední nabídl lidem minulý týden nevšední zážitek. U Sladkého karamelového mámení Lukáše Hlaváčka a bizarního slavnostního dortu Leoše Bujáčka, studentů třetího ročníku oboru cukrář na místní odborné škole, bylo stále plno. Leckdo byl na pochybách, jestli jsou výtvory vůbec k jídlu.
„Obě cukrářská díla si navíc vysloužila dvě zlaté medaile. Hlaváčkova karamelová dekorace získala prvenství na Gastro-Hradec, Bujáčkův dort má pak dvě zlaté z letošního Moravského poháru a Gastro-Hradec,“ chválí Marie Kučerová, hlavní mistrová oboru cukrář na Vyšší odborné škole, střední škole a středním odborném učilišti v Bzenci.
Expozice mladých bzeneckých cukrářů byla na Gastrodnu hitem, velkou návštěvnost však měli také kuchaři s nabídkou studené kuchyně a úpravou ryb. Cukrářské expozici vévodil obří slavnostní dort potahovaný fondánem a karamelovými ozdobami.
„Žáci si připravili cukroví na motto „Jaro, léto, podzim, zima, u cukrářů je vždy prima“. Předvedli lidem z modelovací hmoty výjevy, které jsou typické pro jednotlivá roční období. A protože je už zima, nechyběli ani marcipánoví sněhuláci,“ řekla Kučerová.
Bujáčkův dort a Hlaváčkova karamelová dekorace byly věrnou kopií cukroví, se kterým letos získali významná ocenění. „Udělali jsme všechno znovu, stačil nám k tomu jeden den,“ poznamenal Leoš Bujáček.
Talentovaný cukrář z Uh. Brodu zdědil talent po babičce - cukrářce. „Když jsem byl malý, tak jsem se rád díval, jak to jde mojí mamince. A když jsem jí začal pomáhat, začala mne práce nesmírně bavit. Teď jsem si oblíbil dorty, které bych chtěl jednou pro lidi vyrábět ve vlastní cukrárně. Předtím ještě chci na dva roky na pořádnou praxi do některého z lepších hotelů v Brně nebo Praze.“
I když většina škol o nové studenty bojuje, Marie Kučerová nezájem žáků nepředpokládá. „Jistě, populace žáků klesá, i nám jich letos ubylo asi třicet. U cukrářů ale naplňujeme ročník pravidelně. Máme osmadvacet nových žáků, což je velmi slušné číslo.“
Cukráři z Bzence mají často slibné uplatnění doma i v zahraničí. „V květnu a červnu nám pravidelně volají podnikatelé, kteří chtějí doporučení na žáky. Uplatnění často nachází ve výborných hotelech, dva odešli například do Belgie,“ doplnila Marie Kučerová.

autor: JAROSLAV CHUDARA
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace