Kosti páchnou také u Podolí

Kosti páchnou také u Podolí
Podolí Zprávy 19 / 04 / 2010

Černá skládka kuřecích kostí, která před týdnem zalarmovala krajskou veterinární správu i hygieniky, zřejmě není na Uherskohradišťsku ojedinělá. Ještě větší „divočina“ už třetí týden obtěžuje zápachem obyvatele Podolí. Jenže vypátrat původce je téměř nemožné. Je tedy otázkou, kdo se o likvidaci rozkládajících se kostí postará.
„Do příkopu u silnice někdo vysypal asi dva pytle drůbežích stehenních kostí. A není to poprvé, jde o opakovaný jev. Dvakrát jsme už kosti zarývali,“ zlobí se Miroslav Křižka, starosta Podolí, který na nález upozornil uherskohradišťskou policii. Jenže stejně jako u pašovické černé skládky byli muži zákona bez práce. „Vyšetřování jsme nezahájili, nikdo nám totiž ani v jednom případě nic neoznámil. Starosta Podolí jen požádal o častější přítomnost policejní hlídky. Za přestupek proti veřejnému pořádku by si však viník mohl vykoledovat až padesátitisícovou pokutu,“ sdělil Aleš Mergental, mluvčí uherskohradišťské policie.
Kosti musí podle veterinářů zmizet co nejrychleji. Není totiž jasné, jestli nepochází z nakažených zvířat. Na divokou skládku v Pašovicích si posvítili i hygienici. „Hlídáme jen výskyt infekčních nemocí, které jsou někdy přenosné na lidi. Šetření je jinak v kompetenci veterinární správy,“ poznamenal František Dufka, vedoucí odboru hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.
Jelikož autor černé skládky je neznámý, vyvstává otázka, kdo ji odstraní. „O likvidaci zapáchajících drůbežích stehenních kostí se postará obec, která je odveze do asanačního podniku,“ řekl na adresu pašovické skládky František Mahdalík, ředitel Krajské veterinární správy ve Zlíně. Jenže podle starosty Podolí neleží zákonná povinnost na bedrech obcí. „Obec je podle zákona o odpadech původcem jen domovního odpadu a navíc vyprodukovaného občany, což není případ stovky kuřecích kostí. A ani není prokázáno, že je do příkopu skutečně vysypal občan Podolí. Zodpovědnost tudíž spadá hlavně na majitele pozemku,“ tvrdí Křižka. I přesto kuřecí kosti nechá zarýt i potřetí. „Ale příště už budeme tlačit na majitele pozemku, aby černou skládku zlikvidoval. Samozřejmě jsme připraveni mu podat pomocnou ruku, ale primárně padá starost na jeho hlavu,“ zdůraznil starosta.
Křižka označil za možného původce černých drůbežích skládek provozovatele restauračních zařízení. „Biologický odpad musí likvidovat v kafilériích za nemalé peníze, takže ušetří,“ domnívá se.
Nakládání s odpadem při vykosťování, bourání či porcování masa je však přísně kontrolováno. „Každý podnik veřejného stravování musí vykázat, jak s vedlejšími živočišnými produkty nakládá. Musí je zneškodnit zákonnou cestou, nejlépe odvozem do asanační firmy,“ tvrdí Mahdalík. „Spíš se proto domnívám, že kosti u Pašovic pocházejí z malého soukromého chovu. Jeho majitel drůbež zabil, vykostil a když mu odpad nevešel do přidělené popelnice, vyvezl jej k silnici,“ myslí si Dufka.
Ať už je autorem černých skládek kdokoliv, v případě odhalení si od veterinářů koleduje o pokutu až půl milionu korun.

autor: PETR ČECH

Galerie

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace