Král už vládne, uvařit musí za 17 korun

Král už vládne, uvařit musí za 17 korun
Foto: sal
Uherské Hradiště Zprávy 12 / 08 / 2015

I když to zpočátku vypadalo jako poněkud šílený nápad, dnes je skutečností. Uherskohradišťská nemocnice angažovala kuchařského experta Jiřího Krále, šéfkuchaře pražské restaurace Aureole a dlouholetého kapitána národního týmu kuchařů a cukrářů, který se postará o zvýšení kvality jídla pro pacienty i zaměstnance. A to bez navýšení nákladů.
„Je to výzva. Už jsem vařil na různých místech, od Hradu až do podhradí, ale v nemocnici půjde o premiéru. Jako pacient mám s nemocniční stravou jisté zkušenosti, dříve jsem jezdil na motorce a občas si něco zlomil. Co si pamatuju, jídlo nikdy nebylo nic moc,“ říká Jiří Král, který byl šest let šéfkuchařem Pražského hradu a bývalého prezidenta Václava Klause.
Za jeho příchodem stojí Vlastimil Vajdák, vedoucí ekonomicko-provozního úseku Uherskohradišťské nemocnice. „Stravování považujeme za velmi důležité, ostatně i proto jsme letošní rok vyhlásili Rokem výživy. Když jsme přemýšleli jak stravování vylepšit, napadlo mě přivézt do nemocniční kuchyně renomovaného kuchaře. A dostali jsme tip na Jiřího Krále, kterého bláznivý nápad nadchl,“ svěřil se Vajdák. „Člověk nejí jen doma a v restauraci, ale ocitne se i v nemocnici, kde jej většinou nečeká nic moc hezkého. Jídlo je jednou z mála věcí, které mu můžou zvednout náladu,“ vysvětlil Král, proč nabídku ze Slovácka přijal.
Šéfkuchařů král si odbyl premiéru ve středu, kdy dohlížel na přípravu kuřecího stehna s červeným zelím a noky, srbského žebírka nebo filet z norského lososa. „Žádné komplikace, vařili jsme podle jeho not a věřím, že to pacienti i zaměstnanci poznají. Jiří Král je velká osobnost české gastronomie, určitě bude velkým přínosem,“ svěřil se Pavel Polášek, šéfkuchař nemocniční kuchyně. „Určitě je zapotřebí investovat do technologie a pozměnit technologické postupy, maso se třeba upeče až těsně před výdejem a u ryby snížíme teplotu pečení, aby zůstala uvnitř šťavnatá. A změníme i koření, v kuchyni chybí třeba bílý pepř a používají se univerzální dochucovadla, která standardizují chuť. Je lepší si koření na ryby i maso namíchat, v kupovaných je totiž více než polovina soli,“ řekl Král, který normálně vaří obědy nebo večeře pro osmdesát lidí. Tolik se jich vejde do pražské restaurace Aureole ve 27. patře budovy City Tower na pražském Pankráci. V Uherském Hradišti si vyzkouší přípravu jídel až pro 1 200 lidí. A navíc pro pacienty musí uvařit z potravin v ceně maximálně 17 korun. „Není to žádná sranda, představte si za takové peníze vařit doma. Ale v takovém množství obědů se s tím dá pracovat,“ dodal šéfkuchař, který je připravený dohlížet i na ranní pomazánky nebo teplé večeře. A chystá i týdny světové kuchyně.
Na hlavní úvazek ale zůstane v Praze. Do Uherského Hradiště vyrazí jednou za čtvrt roku na dva dny, jinak bude připravený pomáhat místnímu šéfkuchaři po telefonu nebo e-mailu. Jeho menu začnou v nemocnici servírovat od září. „Smlouvu jsme uzavřeli na rok, renomovanému kuchaři zaplatíme jen za dopravu,“ prozradil Petr Sládek, předseda představenstva Uherskohradišťské nemocnice, která objednává potraviny výhradně od místních dodavatelů. Polotovary ani mražené maso v kuchyni nenajdete.
I proto se podle Sládka stížnosti pacientů na jídlo objevují už jen zřídka. „Strava se určitě zlepšila, ale vždycky je na čem pracovat. Svědčí to i o zvýšeném zájmu zaměstnanců, dříve chodilo na oběd 400 z nich, dnes 600,“ říká Sládek.
Nemocnice podle něj v příštím roce plánuje rekonstrukci stravovacího provozu, ještě předtím ale nakoupí nové pánve nebo mixér. „Jde jen o první vlaštovky. Když Jiří Král řekne, že je nutné investovat hned, jsme připraveni uvolnit statisíce korun. Kvalitní stravování považujeme za velmi důležité, navíc se do něj léta neinvestovalo,“ zdůraznil závěrem Sládek.

autor: PETR ČECH
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace