Kuchaři už nevaří ve škole, vrátili se domů
Foto: nemuh.cz / Nemocniční kuchyně je jedna z nejmodernějších široko daleko, denně uvaří až 1 300 porcí.
Kuchyně znovu ožívá, kuchaři se vrací z „angažmá“ ve Střední škole průmyslové, hotelové a zdravotnické, jejíž zázemí využili při komplexní rekonstrukci stravovacího provozu Uherskohradišťské nemocnice. Její modernizace přišla na 50 milionů korun, denně připraví 1 300 obědů pro pacienty a zaměstnance.
„Objekt byl postavený před dvaceti lety, dispoziční řešení stravovacího provozu - kuchyně i zaměstnanecké jídelny - už neodpovídalo současným požadavkům na gastronomická zařízení. Modernizace se dotkla stavební i technologické stránky,“ prozradil Petr Sládek, ředitel Uherskohradišťské nemocnice.
Kuchyně se pyšní kompletně novým technologickým vybavením, od varné technologie přes chladicí a mrazicí boxy až po myčky nádobí. „Všechno už bylo za dvě desítky let nepřetržitého provozu na konci životnosti, nevyhovující byla i vzduchotechnika. Každoročně jsme řešili narůstající množství závad, opravy neúměrně zatěžovaly náš rozpočet,“ dodal Sládek.
Stavaři vtrhli do kuchyně v létě, kdy jsou obvykle počty hospitalizovaných pacientů i zaměstnanců menší. Letošní rok však vinou pandemie koronaviru zcela vybočil ze zajetých kolejí. Během odstávky nemocnice vařila v kuchyňském provozu Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotnické v Uherském Hradišti. Kromě až 1 300 obědů (6 různých jídel podle diet pacientů - pozn. autora) stravovací provoz zajišťuje i výrobky studené kuchyně nebo zákusky pro dva nemocniční bufety, ale i externí zákazníky. Zájem o cateringové služby rok od roku roste.
Stavební úpravy za více než 28 milionů korun financoval Zlínský kraj, vybavení kuchyně za bezmála 22 milionů zaplatila nemocnice.