Medaile za petit fours a dorty

Medaile za petit fours a dorty
Foto: ara  /  Šampionky - Lenka Wölfelová (vlevo) a Monika Kroupová zářily na republikovém šampionátu Gastro Hradec 2012.
Bzenec Zprávy 02 / 05 / 2012

Tak na co byste měli chuť? Na křehké kornoutky s tureckým medem a pistáciemi doplněné ozdobou z bílé čokolády a karamelu? Nebo zkusíte mléčné dutinky plněné nugátem a křupinkami s ozdobou z hořké čokolády? Co takhle mandlové makronky s pomerančovo-čokoládovou náplní doplněné ozdobou z královské polevy. Bezkonkurenční je také želé v hořké čokoládě s ganache ze šampaňského a bílé čokolády. Tyto čtyři „petit fours“ z dílny sedmnáctileté Lenky Wölfelové jsou pro mladou cukrářku možná odrazovým můstkem do světa, v němž se za prvotřídní pamlsky platí zlatem. Petit fours, neboli malé trvanlivé dezerty, přinesly studentce třetího ročníku bzenecké cukrářské školy prvenství na prestižní přehlídce Gastro Hradec 2012. „No vidíte, a ani jsem ty dobroty pořádně neochutnala,“ usmála se studentka, kterou připravila na soutěž mistrová Miloslava Uherková.
Zlaté a stříbrné ocenění - v cukrářských soutěžích se neuděluje pořadí jako ve sportu, soutěžící se umisťují podle bodů ve zlatém, stříbrném a bronzovém pásmu - si z Hradce přivezla také Monika Kroupová. „Monika získala stříbrné ocenění v kategorii umělecké cukrářství za dekorativní výrobek z karamelu a zlaté ocenění za višňový dort pro dvanáct hostů zdobený z taženého a foukaného karamelu a čokoládový dort s pomerančovým želé. Ten ozdobila čokoládovou a krokantovou ozdobou. V celkovém hodnocení to znamenalo druhé místo,“ sdělila Marie Kučerová, hlavní mistrová oboru cukrář na škole s poněkud krkolomným názvem Vyšší odborná škola, střední škola a střední odborné učiliště Bzenec.
Monika Kroupová, jíž na soutěžní přehlídky připravuje mistrová Libuše Maléřová, patří k vůbec nejvýraznějším talentům mezi budoucími cukráři. Z Gastro Hradec, mistrovství republiky kuchařů a cukrářů, si přivezla první zlaté ocenění už loni. Letos dokázala před hradeckou soutěží vyhrát i Moravský pohár v Kroměříži. Tato soutěž patří k vůbec nejnáročnějším v zemi. Její účastníci musí v časovém limitu deseti hodin vyrobit čtyři druhy dezertů po deseti kusech a k tomu dort i jedno dekorativní cukroví.
„Připravovat takové žákyně na soutěž je radost,“ chválí Marie Kučerová. „Jsou pečlivé, spolehlivé, kreativní, přípravě věnují svůj volný čas. Není náhoda, že už dnes plánují, jak pojedou do Hradce Králové na další ročník celostátní soutěže. Sama jsem dívky až obdivovala, jak opakovaně a neúnavně nacvičovaly. Ne všechno se totiž povede hned na první pokus, obzvlášť v disciplíně uměleckého cukrářství.“
Bzenecká škola si z Hradce Králové přivezla prestižní Cenu Milana Burdy, což je ve svém oboru nejvyšší ocenění pro vzdělávací instituci.

autor: JAROSLAV CHUDARA
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace