Mošt z rakytníku a jablek je nápojem roku
Foto: iDobryDen.cz
Hostětínský mošt jablko a rakytník, výrobek Moštárny Hostětín, je nejlepším nealkoholickým nápojem v regionu. Alespoň podle komise, která rozhodovala v soutěži Regionální potravina Zlínského kraje. K vítězství přispěly podle Roberta Gála, jednoho z hodnotitelů z Ústavu technologie potravin Univerzity T. Bati ve Zlíně, především jeho chuťové vlastnosti a senzorická jakost. Důležitou roli sehrály také regionální původ výrobku a suroviny, sdělil Gál.
Rakytník je známý vysokým obsahem vitamínu C a pozitivním vlivem na detoxikaci organismu. Jeho svěží, kyselá chuť se výborně doplňuje s chutí našeho jablečného moštu ze směsi místních odrůd bělokarpatských sadů. Navíc ho na trh dodáváme v bio kvalitě, komentuje úspěch moštu Radim Machů, jednatel hostětínské moštárny.
Mošty z Hostětína nesou značku Tradice Bílých Karpat, která spojuje už 45 výrobců a řemeslníků z moravské i slovenské části Karpat.
Už v roce 1996, kdy značka vznikla, jsme si uvědomovali, že zachování místních odrůd ovocných stromů, přírodního a kulturní bohatství kraje se neobejde bez podpory marketingu a prodeje výrobků místních sadařů, zemědělců nebo řemeslníků. Předběhli jsme trochu dobu a jako první v republice založili regionální značku Tradice Bílých Karpat, vzpomíná Miroslav Kundrata, předseda správní rady Nadace Veronica, která investovala do budov moštárny.
Hostětínská moštárna funguje už čtrnáct let a zpracovává výhradně jablka od místních pěstitelů. Dosud zpracovala na 2 400 tun jablek. I my tak přispíváme k tomu, že se do krajiny vracejí ovocné stromy. Pěstitele motivujeme i ekonomicky, vyšší výkupní cenou za bio suroviny, aby hospodařili ekologicky, bez chemie, říká Radim Machů. Pro náš region je důležité také vytváření pracovních míst; moštárna je vlastně typickým sociálním podnikem, i když to tak neprezentujeme, doplnil.
Moštárna spravuje na pozemcích hostětínské Nadace Veronica ukázkový sad krajových odrůd ovocných stromů, který je častým cílem škol i zájemců o ekologické zemědělství. V obci se navíc na začátku podzimu pořádá každoročně Jablečná slavnost. Letos se uskuteční v neděli 28. září.
A co se chystá na novou sezonu? Novinkou bude jablečný mošt s arónií. Ten jsme doposud vyráběli jen v dárkovém balení a v omezeném počtu do sta kusů. Zájem zákazníků spolu s příznivými účinky arónie nás vede k tomu, abychom jej zařadili mezi naše standardní výrobky, prozradil obchodní manažer Václav Skřeček.