Mošt z rakytníku a jablek je nápojem roku

Mošt z rakytníku a jablek je nápojem roku
Hostětín Zprávy 17 / 08 / 2014

Hostětínský mošt jablko a rakytník, výrobek Moštárny Hostětín, je nejlepším nealkoholickým nápojem v regionu. Alespoň podle komise, která rozhodovala v soutěži Regionální potravina Zlínského kraje. K vítězství přispěly podle Roberta Gála, jednoho z hodnotitelů z Ústavu technologie potravin Univerzity T. Bati ve Zlíně, „především jeho chuťové vlastnosti a senzorická jakost“. „Důležitou roli sehrály také regionální původ výrobku a suroviny,“ sdělil Gál.
„Rakytník je známý vysokým obsahem vitamínu C a pozitivním vlivem na detoxikaci organismu. Jeho svěží, kyselá chuť se výborně doplňuje s chutí našeho jablečného moštu ze směsi místních odrůd bělokarpatských sadů. Navíc ho na trh dodáváme v bio kvalitě,“ komentuje úspěch moštu Radim Machů, jednatel hostětínské moštárny.
Mošty z Hostětína nesou značku Tradice Bílých Karpat, která spojuje už 45 výrobců a řemeslníků z moravské i slovenské části Karpat.
„Už v roce 1996, kdy značka vznikla, jsme si uvědomovali, že zachování místních odrůd ovocných stromů, přírodního a kulturní bohatství kraje se neobejde bez podpory marketingu a prodeje výrobků místních sadařů, zemědělců nebo řemeslníků. Předběhli jsme trochu dobu a jako první v republice založili regionální značku Tradice Bílých Karpat,“ vzpomíná Miroslav Kundrata, předseda správní rady Nadace Veronica, která investovala do budov moštárny.
Hostětínská moštárna funguje už čtrnáct let a zpracovává výhradně jablka od místních pěstitelů. Dosud zpracovala na 2 400 tun jablek. „I my tak přispíváme k tomu, že se do krajiny vracejí ovocné stromy. Pěstitele motivujeme i ekonomicky, vyšší výkupní cenou za bio suroviny, aby hospodařili ekologicky, bez chemie,“ říká Radim Machů. „Pro náš region je důležité také vytváření pracovních míst; moštárna je vlastně typickým sociálním podnikem, i když to tak neprezentujeme,“ doplnil.
Moštárna spravuje na pozemcích hostětínské Nadace Veronica ukázkový sad krajových odrůd ovocných stromů, který je častým cílem škol i zájemců o ekologické zemědělství. V obci se navíc na začátku podzimu pořádá každoročně Jablečná slavnost. Letos se uskuteční v neděli 28. září.
A co se chystá na novou sezonu? Novinkou bude jablečný mošt s arónií. „Ten jsme doposud vyráběli jen v dárkovém balení a v omezeném počtu do sta kusů. Zájem zákazníků spolu s příznivými účinky arónie nás vede k tomu, abychom jej zařadili mezi naše standardní výrobky,“ prozradil obchodní manažer Václav Skřeček.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace