Muškát moravský má 30

Muškát moravský má 30
Foto: sal  /  Zdeněk Habrovanský, jednatel Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích.
Polešovice Zprávy 07 / 06 / 2017

Vinařům se při vyslovení jeho jména sbíhají sliny, má totiž lehkou svěží chuť, ve které je cítit černý rybíz, ale i další příjemné ovocné tóny. A vyniká výraznou květinovou muškátovou vůní. Kdo? Bílé víno Muškát moravský, které letos slaví 30 let od zapsání do Státní odrůdové knihy.
„Muškát moravský proslavil Polešovice po celé zemi, ale v odrůdové knize máme ještě dalších sedm odrůd, které si rovněž získaly své nezastupitelné místo,“ říká Zdeněk Habrovanský, jednatel Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích.
Muškát moravský vyšlechtil Václav Křivánek v roce 1987, křížením odrůdy Muškát Ottonel a Prachttraube (v překladu z němčiny „nádherný hrozen“ - pozn. autora). Do Státní odrůdové knihy však vstoupil jako MOPR, což je zkratka jmen jeho rodičů. „Odrůda se ještě chvíli jmenovala Moravský muškát, ale od roku 1993 už nese název Muškát moravský. Jde o aromatickou, ranou, moštovou odrůdu, výbornou na výrobu burčáku, která byla v roce 2010 zařazena mezi svatomartinská vína,“ doplnil Habrovanský.
Oblíbená bílá odrůda dnes roste ve vinicích po celé zemi na ploše 410 hektarů a je druhým nejrozšířenějším republikovým novošlechtěním. Třicáté narozeniny si v Polešovicích připomenou v sobotu 10. června od 15 hodin, kdy se otevře areál a vinice šlechtitelské vinařské stanice, ve kterých neroste jen Muškát moravský, třeba také Sevar, Floriánka nebo Mery.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace