Nájemníci platili za restauraci 70 tisíc měsíčně. Teď ji má město na krku
Foto: iDobryDen.cz
Dotaženo do krajnosti, brodskou Restauraci KD může provozovat přímo vedení města. O podnik, který je společně s barem součástí městského kulturního domu, totiž není mezi podnikateli zájem.
Radnice zavřela restauraci loni 1. července poté, kdy odešel už čtvrtý nájemník za posledních deset let. Důvod? Stejně jako všichni tři před ním kupil dluhy. Shrnuto - od loňského léta je jedna z největších kuchyní v Uherském Brodě mimo provoz. Na jak dlouho ještě, to si nikdo z vedení města nedokáže představit. Prostorná restaurace se skvělou polohou, najdete ji jen pár kroků od centra, tak leží ladem a chátrá.
Město loni zkusilo vyhlásit záměr na pětiletý nájem restaurace, kavárny i terasy. Výsledkem byl jen nezávazný zájem zástupců projektu Kozlovna, což je konceptová restaurace pivovaru z Velkých Popovic. Místo si přišli prohlédnout také zástupci domácího Pivovaru Uherský Brod. Na konkrétní jednání ale nedošlo. Odradila nás výše investic, které bychom museli vynaložit, říká otevřeně Tibor Nechala, obchodní ředitel brodského pivovaru. Avšak pokud by majitel opravil jak kuchyni, tak interiér, jednání nevylučujeme.
Na tahu je tak znovu vedení města. Zastupitelé v minulých dnech přijali dvě usnesení, která by měla přispět k urychlení začátku nutných oprav. První dohoda se týká začlenění obnovy kuchyně do rozpočtových změn. Náklady by přitom neměly přesáhnout 5 milionů korun. Druhé usnesení pak ukládá městské radě zajistit dostatek finančních prostředků na rekonstrukci tak, aby byla zabezpečena posloupnost oprav a smysluplnost rekonstrukce.
Co všechno je třeba opravit, přibližuje místostarosta David Surý. Rozvody, vzduchotechnika, sociální zařízení, zateplení, okna, odpady i samotná dispozice prostoru potřebují zásadní změnu. Úpravu si následně vyžádá také výše nájemného.
Očekávám, že do nové plesové sezony by mohl provoz v nějakém režimu fungovat už s novým nájemcem, podotkl k tomu starosta Patrik Kunčar.
A proč se vlastně žádnému z dosavadních nájemníků nevedlo podle představ? Kvůli velké energetické náročnosti se za měsíční nájem dosud platilo až 70 tisíc, které bylo těžké vydělat. Poslední z nájemníků dostal výpověď kvůli dluhům ve výši 90 tisíc korun. Aby se hospoda udržela, musí vařit 300 až 400 menu denně. Pokud ne, nový nájemce by měl disponovat takovou rezervou, která mu dovolí přežít i takzvaně mrtvé dny. Pokud jde o nájem, po rekonstrukci by už nemusel být tak velký, řekl už dřív k ekonomice podniku David Surý.
Zatím nejistý je také provoz baru nad uzavřenou restaurací. Tyto prostory má v dočasném pronájmu městská příspěvková organizace Dům kultury. Bar sice funguje, ale pouze v časech kulturních představení.