Nekuřácké restaurace v rozkvětu

Nekuřácké restaurace v rozkvětu
Slovácko Zprávy 16 / 04 / 2009

Zájem o nezakouřené prostory prudce stoupá, vyhledávají je dokonce i kuřáci!

Vyrazit si s rodinou na výlet a zajít přitom do restaurace bez obav, že v ní bude vzduch, který by se dal takříkajíc krájet, znamenalo donedávna na Slovácku velký problém. Situace se však nyní rychle mění. Majitelé a provozovatelé jednotlivých podniků totiž začínají měnit zavedené zvyky a zavádějí stále častěji buď oddělený nekuřácký prostor anebo dokonce ryze nekuřácký provoz. Výsledek? „Sázka na nekuřáky vyšla,“ tvrdí unisono restauratéři, kteří si mnou spokojeně ruce.
„Mami, tati, já mám hlad,“ tak tuto větu slyšel nejeden rodič, který si se svými ratolestmi vyrazil na výlet po Slovácku. Pak však brzy narazil na problém. V restauracích bylo většinou nakouřeno tak, že se rodiče s ohledem na zdraví dětí často i lákavé nabídky pokrmů vzdali a raději volili nepříliš zdravé rychlé občerstvení ze stánků.
Těchto situací naštěstí ovšem kvapem ubývá. Počet nekuřáckých provozů rychle roste a spokojeny jsou přitom nejen rodiny, ale také restauratéři.
„Máme u nás nekuřácký sklípek s kapacitou pětadvacet osob. Musím se přiznat, že jsme z toho měli zpočátku obavu, zda to klienty neodradí, ale opak je pravdou. Využíván je velice často a nás může jen mrzet, že má tak omezenou kapacitu,“ uvedl Filip Benda, majitel uherskohradišťské restaurace U Dvořáků, který přitom upozornil na zajímavý postřeh. „Je zajímavé, že si ve sklípku často rezervují stůl i kuřáci, kteří nechtějí sedět v zakouřeném prostředí a chodí vždy raději kouřit ven.“
Obdobně dobré zkušenosti mají i na Velehradě. „Máme zde oddělený nekuřácký provoz a rozhodně se nedá říci, že by o něj nebyl zájem. Lidé, kteří si u nás rezervují telefonicky místo u stolu, se naopak často na nekuřácký prostor ptají a žádají jej,“ přidal svůj postřeh provozovatel Hotelu Mlýn Josef Hájek, který specifikoval, že zájem o nekuřáckou část projevují zejména rodiny s dětmi a lidé se zdravotními problémy.
Ryze nekuřáckou restauraci je možné nalézt pod Velkou Javořinou. „Před třemi lety jsme dělali sanaci více než sto let staré hospody, ve které se vždy kouřilo. Když jsme tehdy sundali obložení a viděli ty stropy, udělalo se z toho špatně i kuřákům, kteří sami navrhovali změnit podnik v nekuřácký. Byl to trochu risk, ale dnes víme, že to byl správný krok a nikde ve vnitřní části podniku se u nás nesmí kouřit, pouze na venkovní terase,“ zdůraznil majitel penzionu U Černého potoka ve Vápenkách František Janás, který je přesvědčen, že je lepší sázet na rodiny s dětmi než na typické hospodské typy. „Je úplně o něčem jiném, když vám po hospodě jezdí dítě na tříkolce než když se tam válí mraky kouře,“ vysvětlil.
Zatímco rozhodnutí zda mít kuřácký či nekuřácký provoz mají u nás výhradně majitelé zmíněných podniků, v Evropě prosadilo zákaz kouření v restauracích již hodně zemí. Ke dnešnímu dni platí tento zákaz již v Anglii, Francii, Rakousku, Skotsku, Walesu, Irsku, Severním Irsku, Černé Hoře, Dánsku, Estonsku, Finsku, na Islandu, v Litvě, v devíti spolkových zemích Německa, Makedonii, Holandsku, Norsku, Slovinsku, Švédsku a s omezením i v Itálii.

TOPlist