Nový Jarošovský ležák si pivaři vyberou sami!

Nový Jarošovský ležák si pivaři vyberou sami!
Foto: ilustr. web
Uherské Hradiště Zprávy 05 / 05 / 2016

Uherské Hradiště zažije pivní festival

Zakroužkujte si v kalendáři datum 30. září. Když všechno poběží jako na drátkách, zapíše se do historie Uherského Hradiště. Společnost Jarošovský pivovar totiž poslední zářijový pátek na adrese Pivovarská 303 slavnostně otevře nový pivovar, který ročně vyrobí až 20 tisíc hektolitrů piva. Ještě předtím navaří testovací várku Jarošovského ležáku!
„Začátkem května uvaříme podle originálních receptur dvě varianty Jarošovského ležáku, který po „uzrání“ v ležáckých sklepích nabídneme k ochutnání. Věříme, že najdeme společnou řeč s městem a v Uherském Hradišti uspořádáme malý pivní festival,“ prozradil horkou novinku Miroslav Harašta, ředitel Jarošovského pivovaru. Dva druhy ležáku společnost uvaří ve Znojemském pivovaru a při červnovém pivním festivalu si jednoduchým hlasováním u pivařů ověří, který jim chutná víc. „Hradišťáci tak dostanou výjimečnou šanci vybrat, která z receptur je ta pravá pro jejich „mlsné jazyky,“ usmívá se Harašta.
I když na adrese Pivovarská 303 měly už podle původních prognóz probíhat stavební práce, v budově bývalé dřevovýroby je stále klid. Klid před bouří?! „Žádný zásadní problém neřešíme, jen zkrátka dochází ke kumulaci různých drobných zdržení oproti plánu. Aktuálně máme v ruce demoliční výměr, bagr se do nepotřebného komínu „zakousne“ ještě v květnu, a požádali jsme o stavební povolení na rekonstrukci,“ prozradil Harašta, který počítá, že stavební úřad posvětí rekonstrukci nejpozději koncem června. To však měla být původně zahájena výroba piva… „Byli jsme příliš optimističtí a moc jsme chtěli všechno stihnout v létě, bohužel realita je o něco pomalejší. Alespoň máme více času na přípravu, vyladění receptur, zdokonalení celého projektu, sestavení týmu a zaběhnutí nutných procesů. Všechno zlé je pro něco dobré,“ říká ředitel.
Kdo se v Jarošově chopí veledůležité role sládka, zůstává stále tajemstvím. Jisté je pouze jméno emeritního sládka, kterým je Josef Brauner, poslední ředitel pivovaru Jarošov. Jeho podpis ostatně ponese testovací várka Jarošovského ležáku. „Zanedlouho se k němu přidá náš výkonný sládek, jeho jméno ale zatím neprozradíme,“ nevyložil karty na stůl Benda, který ještě neodkryl ani plánované náklady na rekonstrukci. „Ještě neproběhlo výběrové řízení na dodavatele. Jen technologie však přijde na zhruba šestnáct milionů korun,“ podotkl Harašta.
Stavaři prakticky nenechají kámen na kameni, zůstanou jen obvodové zdi. „Za oříšek považujeme kompletní rekonstrukci vnitřních rozvodů elektřiny, vody i plynu a samozřejmě podlahy. Kvalitní podlaha je totiž základem pro každý pivovar, vzhledem k jejím speciálním vlastnostem proti mechanickému a chemickému poškození,“ uvědomuje si Harašta. Jestli se neobjeví nečekané překážky, slavnostního otevření pivovaru se milovníci zlatavého moku dočkají 30. září. „Co je čeká kromě piva? Exkurze do pivovaru, která je pro návštěvníky vždy zajímavá a inspirující, dobré jídlo a skvělá muzika. Jednáme o termínu s cimbálovou muzikou Harafica,“ prozradil ředitel společnosti Jarošovský pivovar, která zahájí výrobu piva v Uherském Hradišti po dlouhých 19 letech.

autor: PETR ČECH

Tagy článku

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace