Odolají výrobky Hamé v extrémech Antarktidy?
Foto: ilustr., web
Vědecká výprava brněnské Masarykovy univerzity, která ve čtvrtek odletěla do stanice Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě, premiérově otestuje odolnost trvanlivých potravin. Vědci si s sebou přibalili i 200 kilogramů výrobků společnosti Hamé.
Vědci se tradičně zaměří na výzkum lokálních ekologicko-klimatických podmínek odledněné severní části ostrova Jamese Rosse nebo na pokračování výzkumu v oblasti reakce vegetace na drsné klimatické podmínky. Premiérově pak podrobí přísným testům kvality a trvanlivosti i potraviny. Až do března budou vědci testovat mimo jiné paštiky a masové konzervy z premiové řady Vynikající kvality od Hamé, dále hotová jídla, džemy s vysokým podílem ovoce, kečupy, rybičky nebo kompoty, prozradila Marcela Mitáčková, ředitelka pro marketing a vývoj z Hamé. Konzervy a další trvanlivé potraviny Hamé se nám už osvědčily v minulosti. Využijeme je ale nejen na stravování. Chceme vyzkoušet, jak se plechovky a jejich obsah chovají v extrémních klimatických podmínkách, a plánujeme i další experimenty, potvrdil náčelník stanice Pavel Kapler. Vědci se domů vrátí v polovině března.
Hamé v současnosti vyváží své produkty do zhruba 40 zemí na pěti kontinentech a spoluprací se stanicí v Antarktidě dobude i zbývající šestý světadíl.