Oranžové Slovácko! Přibývá počet případů covid-19 bez jasného zdroje!
Foto: pixabay.com / Onemocnění Covid-19 zapustilo pevné kořeny na Uherskohradišťsku, okres zoranžověl!
Uherskohradišťsko na semaforu ministerstva zdravotnictví zoranžovělo, počet nakažených covidem-19 roste jako houby po dešti! Oranžová barva značí počínající komunitní přenos. Hygienici proto od pondělka omezují otvírací dobu restaurací a barů, které se mezi půlnocí a šestou ranní neprodyšně uzavřou. Nemocných raketově přibývá ve firmách a školách…
„Mimořádné opatření si vyžádal nárůst počtu osob žijících na území okresu Uherské Hradiště, u nichž se prokázalo onemocnění covid-19, což samozřejmě vede ke zhoršování epidemiologické situace ve Zlínském kraji,“ vysvětlila v nařízení Eva Sedláčková, ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.
Omezení otevírací doby restauračních zařízení se podle ní netýká občerstvení s výdajovým okénkem nebo prodeje jídla s sebou bez vstupu do provozovny. Mimořádné opatření platí do odvolání.
Hygienici na Uherskohradišťsku za posledních sedm dní diagnostikovali 53 nových případů nákazy na 100 000 obyvatel, uplynulý týden „jen“ 29 případů. Okres se tak přiřadil do oranžové skupiny, kde mu dělají společníky Praha, Praha-Východ, Kolín, Beroun a Kladno.
Vývoj na Uherskohradišťsku je podle ministerstva zdravotnictví nestabilní. Hrozí významná eskalace, existuje riziko komunitního šíření. Podíl případů bez prokázaného zdroje nákazy je kolem 30 procent, tedy na hranici komunitního šíření. Když se prokáže, nejčastěji jde o rodinu nebo pracoviště. Deset procent testovaných má pozitivní výsledky, přičemž roste podíl nakažených mezi seniory.
S koronavirem se potýká i Střední odborná škola a Gymnázium Starém Město (viz str. 5) nebo letecká společnost Aircraft Industries (AI) Kunovice. „V továrně je jeden nemocný, zajistili jsme tři rizikové kontakty, kterým byla nařízena karanténa a indikován odběr. Nikdo další nepatří mezi potenciálně rizikové s ohledem na rozvoj onemocnění covid-19,“ informovala Vendula Ševčíková, mluví krajské hygienické stanice. „V karanténě je patnáct zaměstnanců. Úzce spolupracujeme s hygieniky a respektujeme veškerá jejich doporučení i následná opatření. A navíc provádíme průběžně testování vytipovaných zaměstnanců, vše se snahou o maximální ochranu zdraví a bezpečnost,“ reagovala Denisa Zapletalová, mluvčí AI, kde od počátku pandemie funguje krizový štáb, který situaci monitoruje. „Vhodnými opatřeními se snaží eliminovat možná rizika nákazy. Zaměstnanci jsou vybaveni rouškami a všechna pracoviště dezinfekčními prostředky,“ zdůraznila Zapletalová.