Oslavy vína a památek se mění v akci evropského formátu!
Foto: sal, kam / Mezi významnými hosty letošních slavností byl i norský vinařský expert, novinář, výtvarník a spisovatel Ulf Dalheim. Do Uherského Hradiště přijel vybírat víno pro hotel Britannia, který bude mít ve svém sklípku na pět tisíc vín ze všech koutů světa.
V Uherském Hradišti se vybíralo víno také pro luxusní hotel Britannia v norském Trondheimu
Pošestnácté, ale znovu jako poprvé. Slavnostem vína a otevřených památek v Uherském Hradišti už táhne na dvacet, ale pokaždé dokáží zaujmout novým programem. Letos na třídenní oslavy přijelo na 40 tisíc lidí z republiky i zahraničí. Vyměnili jsme letos italské slavnosti Chianti Classico za ty v Uherském Hradišti. A rozhodně nelitujeme. U nás chybí k vínu folklor, který nás tady velmi příjemně překvapil. Přátelům akci určitě doporučíme, svěřili se Andrea a Sandra Polo, kteří ve stejném víkendovém termínu vynechali podobné slavnosti v Greve in Chianti.
Bez folkloru by se hradišťské slavnosti nemohly uskutečnit. Folklor, tradice, zvyky a kulturu si u nás držíme a hýčkáme, říká Stanislav Blaha, starosta Uherského Hradiště. Blaha přivítal účastníky slavností v pátek večer společně se zástupci hejtmanství, prezidentem Svazu vinařů Tiborem Nyitrayem a slováckým senátorem Ivo Valentou, který byl před 16 lety jejich iniciátorem, z nového pódia na Masarykově náměstí. Před šestnácti lety jsme seděli s otcem a tehdejšími představiteli města ve sklípku. A právě tam se poprvé zrodila myšlenka slavností vína. Ty se podle mého názoru proměnily ve vůbec největší slavnosti folkloru a vína v Evropě, prohlásil Ivo Valenta.
Na úvod slavností vystoupila cimbálovka Harafica, která si pozvala dva slovenské hosty - ženské trio Krajka z Trenčína a členy bratislavského orchestru Zlaté husle. Důvod byl jasný, společná připomínka 100. výročí založení samostatného Československa.
K vrcholných programům slavností patří tradičně sobotní průvod krojovaných. Zajímavostí je, že když čelo dva kilometry dlouhého procesí vítají diváci na Masarykově náměstí, tak poslední účastníci průvodu ještě ani nevyšli ze startu u vinných sklepů v Mařaticích. Také tato akce měla slovenskou stopu, krojované z Březové doplnili jejich přátelé z Bošáce.
Letos se do průvodu zapojilo devět mikroregionů, nováčkem byli dosavadní hosté z Bojkovska. Coby noví hosté se představili krojovaní z Hřivínova Újezdu a Kaňovic. Na cestu se tak vydalo bezmála tři tisíce krojovaných ze 70 obcí a měst.
Po oba víkendové dny se v historickém centru Uherského Hradiště konal jarmark. K dostání byly speciality všeho druhu. Takové báleše s povidlama jako tady si nikde jinde nekoupím, usmíval se Libor Lukačovič, který přijel do Hradiště už podesáté.
Návštěvníci slavností dostali také jednu z posledních možností navštívit bývalou komunistickou věznici, kterou čeká rekonstrukce. Pořadatelé ji otevřeli po oba víkendové dny a zájem byl obrovský. Branami věznice prošlo téměř pět tisíc lidí. Jsem optimista a ponurá místa nemám v oblibě. Do věznice jsem si ale nakonec velkou frontu vystál, moje rodina totiž měla neblahé zkušenosti s komunisty. Chtěl jsem vidět, jak bývalý režim nakládal s lidmi, kteří měli jiný názor, vysvětlil změnu svého programu Pavel Sádek, který do Hradiště přijel z Olomouce parní lokomotivou Rosnička, která zamířila na Slovácko mimořádně právě kvůli slavnostem.
V rámci slavností se uskutečnila Národní soutěž vín slovácké podoblasti. Titul slováckého Šampiona za nejlepší víno získaly Vinné sklepy Skalák za Pinot Gris 2017, výběr z hroznů. Do soutěže se přihlásilo celkem 478 vín, která usilovala nejen o titul Šampiona nebo vítězství v jednotlivých kategoriích, ale také o postup do celostátních kol a možnost prosadit se do Salonu vín, tedy nejlepší stovky vín české republiky pro daný rok.
Soutěž si nenechal ujít ani norský vinařský expert, novinář, spisovatel a výtvarník Ulf Dalheim, který doprovázel Jaroslava Knota, velvyslance Česka v Norsku a Roberta Kvileho, nového velvyslance Norska v Česku. Ulf Dalheim se v současné době zabývá vybudováním nejlepší a největší norské vinárny, vinného sklepa v proslulém luxusním hotelu Britannia v Trondheimu. Hotel se má otevřít v příštím roce a do té doby je cílem mít ve sklepě přes pět tisíc různých lahví z celého světa. Do Hradiště přijel proto, aby si vybral i některá vína ze Slovácka, vysvětlila Dagmar Vacková z kanceláře hradišťského starosty. Mimochodem, na slavnosti zavítala také velvyslankyně Česka v Rakousku Ivana Červenková.
Již tradiční a nedílnou součástí Slavností vína a otevřených památek je také Putování Vinohradskou ulicí.
Letos za dobrým jídlem a vínem z měšťanských vinných sklepů vyrazilo rekordních bezmála třináct tisíc návštěvníků! K dispozici jim bylo 8 otevřených historických vinných sklepů, 22 venkovních stanovišť, 12 cimbálových muzik a k tomu navíc hrálo několik harmonikářů. Jednotlivá stanoviště nabízela ta nejlepší vína ze slovácké vinařské podoblasti i z dalších lokalit, dále burčák, ale samozřejmě také místní a jako zpestření také exotické gurmánské speciality.
Slavnosti se tak jako vždy vydařily na výbornou a já jsem rád, že jsem měl tu možnost si zde v přátelské atmosféře popovídat s mnoha desítkami návštěvníků, kteří se z roztančeného centra Uherského Hradiště plynule přesouvali i do Vinohradské ulice. Vždyť právě díky akcím, jako je Putování Vinohradskou ulicí, se podařilo tuto uličku oživit. Stává se velmi vyhledávaným místem a přicházejí sem noví a noví investoři, kteří zde rekonstruují a zpřístupňují veřejnosti další sklepy. Navíc je Vinohradská pomyslnou vstupní bránou do Parku Rochus a právě slavnosti vína toto propojení i v letošním roce ještě výrazněji podtrhly. Věřím, že si slavnosti všichni užili naplno a odvážejí si domů příjemné vzpomínky, řekl senátor a zakladatel Nadace SYNOT Ivo Valenta, který byl iniciátorem této akce, a doplnil: Naše nadace tyto svátky podporuje od samého začátku a v této podpoře budeme pokračovat i nadále. Je důležité, aby si tato krásná akce i nadále zachovala svůj nekomerční charakter a nikdo zde nemusel platit vstupné.
Ve Vinohradské to tentokrát žilo až do druhé hodiny ranní. Vypily se stovky litrů vína i burčáku a snědly se tisíce klobás a dalších pochutin.