Osud Otmy Orkla řeší, zatím slouží jako sklad
Foto: iDobryDen.cz
Firma Otma v Uherském Hradišti je minulostí, tradiční výroba skončila po více než 82 letech. Společnost Orkla Foods Česko a Slovensko, majitel továrny, výrobu kečepů, hotových omáček a protlaků přesunula do Bzence a Babic. Osud opuštěného areálu však zatím zůstává ve hvězdách.
„Vyhodnocujeme všechny možnosti, jak s areálem naložit. Aktuálně jej stále v určité míře využíváme jako skladovací prostory,“ reagoval Milan Linka, mluvčí Orkla Foods Česko a Slovensko, vlastníka Hamé, na dotaz DOBRÉHO DNE. Jednou z nejpravděpodobnějších variant je každopádně prodej areálu.
Když se Otma s Mařaticemi definitivně rozloučila, v podniku pracovalo 112 zaměstnanců. Jen polovina však zůstala ve službách konzervárenského a potravinářského kolosu Hamé, většinou našli uplatnění v Kunovicích a Babicích. „Ostatní, kterým byla nabídnuta pomoc a podpora pro uplatnění mimo firmu, se rozhodli odejít nebo jim skončil pracovní poměr na dobu určitou,“ doplnil Linka.
Uzavření továrny v Mařaticích podle něj není odrazem koronavirové pandemie. Společnost totiž investovala do zvýšení výrobních kapacit závodů v Bzenci a Babicích, což si vynutila zvýšená poptávka spotřebitelů v Česku i dalších evropských zemích. „Závod v Bzenci se specializuje na zeleninové portfolio a okurky, Babice na výrobu hotových jídel a paštik a v rakouském Mattersburgu vyrábíme kečupy, omáčky a část protlaků. Změna si tak vyžádala uzavření Otmy,“ upřesnil mluvčí. Tradiční značka Otma však zůstává.
Firmu Otma založil v červenci 1938 Otakar Machálek, který se pustil do výroby kvašených okurek a zelí, tedy tradičních plodin ze Slovácka. A jeho nápad zapustil hluboké kořeny, společnost přežila na stejném místě dlouhých 82 let.