Pacienti si už pochutnají na menu od Krále, za 150 korun!
Foto: ilustr., web - www.iluxurylife.cz / Jiří Král
Uherskohradišťská nemocnice vyslyšela hlasy některých pacientů, kteří si chtějí připlatit za výběrovou stravu. Od dneška jim na třech lůžkových odděleních nabízí speciální nadstandardní jídelníček za 150 korun denně. Do konce roku poběží zkušební provoz.
Novinka ve stravování se dotkne porodnicko-gynekologického oddělení, ortopedie a traumatologie. Kdo si připlatí, může si vybrat z nabídky pěti druhů snídaní, nápoj a ovoce, pěti druhů předkrmů nebo polévek, pěti druhů obědů, moučníků a samozřejmě i večeří, prozradil Vlastimil Vajdák, vedoucí ekonomicko-provozního úseku Uherskohradišťské nemocnice. Pacienti tak třeba poobědvají pečeného norského lososa s bazalkovou krustou, restovanou cuketou a mačkaný brambor nebo kachní stehno konfitované v kmínovém sádle, červené zelí a houskový, případně bramborový knedlík. Jako moučník si dají cukrový banán ve vanilkovém krému či lehkou tvarohovou pěnu s malinovým želé a na večeři šafránové těstoviny s listovým špenátem a grilovaným kuřecím prsíčkem. S výběrem jídel i jejich recepturami nemocničním kuchařům pomáhal Jiří Král, šéfkuchař pražské restaurace Aureole.
Pacienti, kterým zdravotní stav dovolí si nadstandardní stravu objednat, zaplatí hotově nebo platební kartou. Cena 150 korun za den pokryje jen veškeré náklady, nemocnice nemá v úmyslu na nové službě vydělávat. Pacientům jen chceme nabídnout možnost připlatit si za něco lepšího, pravil Vajdák.