Pacientům uvaří kuchařský Král
Foto: archiv Uherskohradišťské nemocnice / Jiří Král (vpravo) si nemocniční kuchyni už prohlédl
Jeden z nejuznávanějších šéfkuchařů v České republice Jiří Král si posvítí na jídelníček pro pacienty Uherskohradišťské nemocnice. Umění dlouholetého kapitána národního týmu kuchařů a cukrářů, který vede oceňovanou pražskou restauraci Aureole, začnou ve špitále servírovat na podzim.
Nemocniční strava je většinou terčem kritiky pacientů, je bez chuti a oku nelahodící. To se však změní. Jelikož Král nikdy ještě neradil při tvorbě nemocniční stravy, nápad jej nadchl. Má role? Přespolní trenér nemocničních kuchařů. Zlepšíme stávající služby i servis, vymyslíme něco nového a zaměříme se na sezónní věci, prozradil Král. Nápad povolat jej coby externího lektora vznikl v rámci projektu Rok výživy.
Král už se byl v kuchyni Uherskohradišťské nemocnice podívat, konkrétní změny a nápady, včetně vaření přímo v nemocniční kuchyni, ale rozjede až na podzim.
Rok výživy přinesl už několik změn v oblasti stravování. Nemocnice se třeba zapojila do projektu f-regiony, který podporuje regionální prvovýrobce a produkty, zavedla výběrovou stravu pro zaměstnance, otevřela nutriční poradnu a chystá nadstandardní výběrovou stravu pro pacienty (za příplatek - pozn. autora).