Pivovar roste, nová hala ušetří 600 tisíc ročně

Pivovar roste, nová hala ušetří 600 tisíc ročně
Foto: archiv
Uherský Brod Zprávy 01 / 07 / 2015

Brodský pivovar otevřel novou skladovací halu, která mu ročně ušetří až 600 tisíc korun. Projekt za přibližně 8 milionů korun bude mít také příznivý dopad na životní prostředí. Ekonomové pivovaru spočítali, že nový sklad ušetří ročně na 1 200 výjezdů kamionů. „Jen loni totiž devítitunové kamiony musely převézt celkem 1 200krát zboží do externího skladu. Najely přitom téměř 3 600 kilometrů,“ upřesňuje Renata Melíšková, mluvčí společnosti Pivovary Lobkowicz, pod jehož křídla Pivovar Uherský Brod patří.
Nová hala, která vznikla za pět měsíců, stojí přímo v expediční části areálu a slouží také jako sklad pro výrobky ze všech pivovarů „rodiny Lobkowicz“.
Sládek a výrobní ředitel brodského pivovaru dodal, že úspora se projeví jak ve výdajích za převozy, tak za pronájem. „Celkově se sníží manipulace s výrobky a zvýší se efektivita logistiky,“ doplňuje Lukančo Trifončovski. „Hlavním cílem bylo dosáhnout redukce nákladů. Pevně věřím, že se nám to povedlo, neboť tato investice nám umožní dosáhnout statisícových ročních úspor. Navíc mne těší i to, že se nám i nadále daří snižovat ekologickou zátěž pivovaru, a tak se obyvatelům Uherského Brodu bude i díky nám dýchat zase o něco lépe.“
Pokud jde o vaření piva v Uherském Brodě, jeho tradice tady sahá až do středověku. „První společný pivovar, který nahradil právovárečné domy, si uherskobrodští měšťané postavili v roce 1614. Pivovar, kde se vaří pivo dnes, vybudoval v roce 1894 František B. Janáček. Dnes je jediným průmyslovým pivovarem ve Zlínském kraji a vyrábí devět druhů piv,“ uzavřela mluvčí Renata Melíšková.
Do společnosti Pivovary Lobkowicz patří kromě brodského ještě regionální pivovary v Protivíně (Platan), v Jihlavě (Ježek), v Hlinsku (Rychtář), v Klášteře Hradišti nad Jizerou (Klášter), ve Vysokém Chlumci a v Černé Hoře.

TOPlist