Přistupovat k životu s pokorou a být dobrým člověkem, říká hejtman
Foto: archiv / Radim Holiš, hejtman Zlínského kraje
Jaké vánoční tradice dodržuje hejtman Zlínského kraje Radim Holiš? A s jakým předsevzetím bude vstupovat do nového roku 2024? To se dočtete ve vánočním rozhovoru pro DOBRÝ DEN S KURÝREM.
Co dobrého a co špatného vám přinesl končící rok 2023?
Zlínský kraj a celá Česká republika zažívá nelehký rok. Po covidu a válce na Ukrajině čelíme enormnímu zdražování. Rozhodnutí vlády a škrty ve státním rozpočtu mají přímé dopady na kraje a tím i na naše obyvatele. Měli jsme tu stávku učitelů i výpovědi nespokojených lékařů. Nejsou to jednoduchá témata, ale z rozhodnutí vlády jsme často ze dne na den postaveni před hotovou věc, se kterou se musíme vyrovnat.
Z pozitivních věcí bych zmínil pospolitost a energii lidí, kteří se podílejí na rozvoji našeho kraje, a naše společné úsilí jde vidět na řadě projektů. Letos jsme například naplno spustili modernizaci krajské nemocnice ve Zlíně. Příprava výstavby nové porodnice nás čeká příští rok. Výrazně jsme také posílili investice do všech okresních nemocnic, pomáháme s rozvojovými projekty obcím, běží výstavba několika úseků dálnic… Z toho všeho mám letos opravdu radost.
A prozradím i můj osobní letošní úspěch, podařilo se mi zaběhnout šest kilometrů za čtyřiadvacet minut. Není to sice osobní rekord, ale je to dobrý výkon. I takové věci mě těší.
Jak budete trávit letošní Vánoce? Pracovně, s rodinou, nebo někde na běžkách?
Vánoce budu trávit s rodinou, mojí manželkou Petrou, dětmi, rodiči a fenkou Rózou. Na to se moc těším. Ale čeká mě také práce a doufám, že se dostane i na ty běžky a setkání s přáteli, na které během roku nemám bohužel moc čas.
Je nějaká z vánočních tradic, kterou nevynecháte za žádných okolností?
Jsem šťastný, když je rodina pohromadě. Při mém pracovním vytížení to bohužel není samozřejmost, děti už jsou navíc dospělé a mají vlastní zájmy. To, že trávíme Vánoce společně, je pro mě ta nejhezčí tradice a budu šťastný, když ji s námi děti budou udržovat co nejdéle.
Jak bude vypadat u vás štědrovečerní večeře? Podělíte se s námi o nějakou vánoční specialitu?
Před svátky pravidelně udím a na Štědrý den vařím rybí polévku. To jsou moje speciality. O zbytek se stará moje manželka. Polévka je tradiční, z hlavy a ořezů udělám vývar se zeleninou. Maso oberu, dám do polévky, uvařím čerstvou zeleninu, přidám petržel, zahustím. Máme ji rádi do kysela, takže přidávám citron. Ale dá se přizpůsobit, kdo má rád pálivé, udělá ji pikantní. Výborná je s opečenou houskou. Na večeři máme smaženého kapra a bramborový salát.
Dáváte si nějaké novoroční předsevzetí? Pokud ano, prozradíte je našim čtenářům již předem?
Je dobré si před koncem roku zrekapitulovat, co všechno se událo a zároveň se podívat dopředu. Zamyslet se nad tím, co chce člověk v novém roce udělat a stanovit si cíle. Jedním z těch mých jsou pro příští rok krajské volby a obhajoba postu hejtmana. A tradičně si zopakuji svá pravidla, kterými se řídím, tedy přistupovat k životu s pokorou a být dobrým člověkem.