Restaurace KD je místem duchů. Nikdo o ni nemá zájem

Restaurace KD je místem duchů. Nikdo o ni nemá zájem
Foto: ilustr., sal
Uherský Brod Zprávy 27 / 10 / 2016

Do brodské Restaurace KD, která má od 1. července po vyhazovu posledního nájemníka zavřeno, se letos, a možná ani příští rok, život nevrátí. O podnik, ve kterém jeho dosavadní nájemníci jen kupili dluhy, už přestal usilovat i vůbec nejvážnější zájemce, Pivovar Velké Popovice. Český pivovar, se kterým vedl místostarosta David Surý sérii jednání o projektu Kozlovna, městu dodnes nepředložil žádný jasný ekonomický plán. A proč městu? Restaurace KD je majetkem Uherského Brodu.
Záměr na pětiletý nájem restaurace, kavárny a terasy sice platil jen do 4. srpna, avšak zájemci se mohou přihlásit třeba i dnes. Místostarosta Surý potvrdil, že na seznamu jsou zatím dva, ale žádný nesplňuje představy o bezproblémovém fungování.
„Od žádného ze zájemců, tedy ani od zástupců projektu Kozlovna, jsme dosud nedostali ekonomický model s údaji, kolik jsou schopni investovat, jaký očekávají obrat, příjem nebo počet zaměstnanců,“ říká na rovinu místostarosta David Surý. „V nejbližší době neplánujeme otevírat v Uherském Brodě konceptovou restauraci Kozlovna,“ shrnula postoj českého pivovaru Jitka Němečková, mluvcí Pilsner Sabmiller, vlastníka Velkých Popovic.
Restaurace KD patří k největším ve městě. Za posledních deset let se v ní vystřídali čtyři nájemníci. Ten poslední skončil ve ztrátě 90 tisíc korun. Po jeho odchodu zůstalo v provozu pouze horní patro s barem, boxy a místností se stoly. Prozatímním nájemníkem je Dům kultury, který dostal od radnice souhlas k dalšímu pronajímání provozu. Podnik funguje po vzoru divadelních kaváren, tedy pouze v čase představení.
Radní uložili minulý týden místostarostovi Surému úkol zpracovat plán možných investic. „Radní cítí, že vůči objektu máme vnitřní dluh. Budova má problémy se vzduchotechnikou, energetickou náročností a také s odpady, potažmo toaletami. Město je pro vznik restaurace, která by zajistila lidem stravování, a současná situace je k tomu svým způsobem příznivá. Neboť kdy jindy by se mělo investovat než v době, kdy je zavřeno,“ říká David Surý. „Získali jsme tedy čas dát vše potřebné do pořádku a následně restauraci pronajmout nebo jinak provozovat.“
Hrubý odhad nákladů na provedení všech změn počítá s částkou 3,5 až 4 miliony korun. „Na pohled se nic nezmění, ale hygienicky, sanitárně a energeticky bude vše bez potíží a v pořádku,“ pokračuje místostarosta Surý. A předkládá vlastní představu na provoz. „Aby se hospoda udržela, musí vařit 300 až 400 menu denně. Pokud ne, nový nájemce by měl disponovat takovou rezervou, která mu dovolí přežít i takzvaně mrtvé dny. Pokud jde o nájem, po rekonstrukci by už nemusel být nájem tak velký.“ (Dosud se také vinou vysoké energetické náročnosti platilo až 70 tisíc korun měsíčně, pozn. autora)
Rekonstrukce v režii města je v plánu na příští rok. „Investice je jistá. Máme dluh vůči majetku a zády k němu se nepostavíme,“ ujistil místostarosta David Surý.

autor: JAROSLAV CHUDARA
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace