Salmonelu ukrýval kuskusový nákyp, potrápil 96 lidí

Salmonelu ukrýval kuskusový nákyp, potrápil 96 lidí
Foto: ilustr., web
Uherské Hradiště Zprávy 29 / 10 / 2014

Epidemie salmonelózy si na půdě Základní a mateřské školy Větrná v Uherském Hradišti nakonec vybrala 96 obětí. Školáci i zaměstnanci se s největší pravděpodobností nakazili bakteriálním onemocněním po snědení kuskusového nákypu. I když se pozvolna vracejí zpátky, ve škole až do odvolání platí přísná hygienická opatření.
„Kuskusový nákyp byl zřejmě přenašečem salmonel, které vyvolaly epidemii. Zdrojem nákazy byla vejce použitá k výrobě kuskusu nebo kuchařka, která byla nosičem bakterie. Vzorek jídla už nebyl k dispozici, všechny následné odběry potravin a stěry z prostředí však byly negativní,“ informovala Hana Tkadlecová, vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice. Největším problémem v celém řetězci událostí podle ní byla zřejmě technologie výroby nákypu, kdy se během pečení nezlikvidovaly všechny salmonely.
Akutní průjmové onemocnění vyřadilo z běžného života 12 zaměstnanců, včetně pedagogů, a 84 dětí, převážně ze školky, v některých třídách jich zůstalo jen šest... Středně těžký průběh si u deseti z nich dokonce vyžádal hospitalizaci. „Většina dětí už je zpátky v lavicích, průměrná docházka je pětadvacet dětí. Z personálu je v pracovní neschopnosti už pouze jedna zaměstnankyně, která ještě stále nemá negativní vyšetření,“ prozradila Marie Leitgebová, ředitelka školy.
Život na škole se však do starých kolejí ještě nevrátil. Školáci stále nechodí do plavání a až do odvolání zůstávají v platnosti přísná protiepidemická opatření, včetně průběžné dezinfekce. „Stravovací provoz nadále uchovává vzorky potravin, ze kterých jsme provedli namátkové odběry ke zjištění přítomnosti patogenních bakterií. A kontroly ještě několikrát zopakujeme,“ doplnila Tkadlecová. V kuchyni probíhá i kontrola státního zdravotnického dozoru, na jejímž základě škola přijímá taková opatření (systém kritických bodů, obnova technologického zařízení atd.), aby se nic podobného v budoucnu už neopakovalo. „Opatření potrvají tak dlouho, dokud ze stolice dětí a personálu nezmizí salmonely,“ říká Tkadlecová. „S ošetřujícími lékaři jsme se dohodli, že děti se můžou vrátit do kolektivu týden po odeznění klinických příznaků. Osoby manipulující se stravou však až po třech negativních odběrech stolice,“ zdůraznila hygienička.

autor: PETR ČECH
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace