Šéfkuchař Král ve špitále skončil

Šéfkuchař Král ve špitále skončil
Foto: archiv Uherskohradišťské nemocnice  /  Jiří Král, šéfkuchař pražské Aureole
Uherské Hradiště Zprávy 18 / 10 / 2016

Počtvrté a naposledy vařil v Uherskohradišťské nemocnici Jiří Král, šéfkuchař pražské Aureole, nejvýše položené restaurace v České republice. S kuchaři v nemocnici spolupracoval celý rok, čtyřikrát přijel na dva dny a jinak byl na telefonu nebo e-mailu. Teď už si musí poradit sami…
Král se poprvé objevil v Uherském Hradišti loni v srpnu. „Stravování považujeme za velmi důležité. Když jsme přemýšleli, jak jej vylepšit, napadlo mě angažovat do nemocniční kuchyně renomovaného kuchaře. A dostali jsme tip právě na Jiřího Krále, kterého bláznivý nápad nadchl,“ vrátil se v čase Vlastimil Vajdák, vedoucí ekonomicko-provozního úseku Uherskohradišťské nemocnice. „Člověk nejí jen doma a v restauracích, ale ocitne se i v nemocnici, kde jej většinou nečeká nic moc hezkého. Jídlo je jednou z mála věcí, které mu můžou zvednout náladu,“ vysvětlil Král, proč nabídku ze Slovácka přijal.
Na levý břeh řeky Moravy cestoval každé roční období a vždy se zaměřil na sezónní potraviny a jídla. „Pomáhal kuchařům v nemocnici sestavovat menu, dohlížel na vaření i na servírování jídel na talíř. A podílel se také na výběru nového vybavení kuchyně,“ připomněla Renata Cíchová, vedoucí stravování, podle které změnu jídelníčku i kvalitu jídel ocenili nejen pacienti, ale i zaměstnanci.
V Uherském Hradišti si Král vyzkoušel přípravu jídel až pro 1 200 lidí, pro pacienty vařil z potravin v ceně maximálně 17 korun. „Nebyla to žádná sranda, představte si za takové peníze vařit doma. Ale v takovém množství obědů se s tím dá pracovat,“ podotkl s úsměvem dlouholetý kapitán národního týmu kuchařů a cukrářů a bývalý šéfkuchař prezidenta Václava Klause. Králova mise skončila v říjnu, kdy dohlížel na přípravu smažené vepřové krkovice s kaštanovou nádivkou, filetu z tresky šedé s dýňovým pyré a špenátovo-hráškovým salátem nebo kančího hřbetu v uzeném pepři s bramborovo-slaninovými restovanými hrudkami a švestkovou omáčkou Hoi sin.
Za působení v Uherském Hradišti si Král nenaúčtoval ani korunu, nemocnice mu zaplatila pouze za dopravu.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace