Seminář oceňoval i varoval

Seminář oceňoval i varoval
Foto: archiv  /  Řepka olejka.
Hluk Zprávy 30 / 11 / 2009

V Hluku se sešli pěstitelé řepky olejné z celé republiky, mluvilo se i o pesticidech

Dva zcela odlišné závěry lze vysledovat ze semináře Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin, který se konal v Hluku. Na jednu stranu odborníci oceňovali nutričně nejkvalitnější řepky, na druhé ovšem padala i kritická slova. Tuzemští zemědělci totiž dodnes často používají pesticidy, které jsou již téměř v celé Evropě zakázány.
„Již jen u nás a na Ukrajině se ještě používají prostředky, které jsou všude jinde na světě zakázány nebo se již nepoužívají. Důvod je prostý. Jsou natolik toxické, že jejich používání může zásadně ovlivnit životní prostředí i živé organismy. Dlouhodobé působení nízkých dávek pesticidů zvyšuje riziko rakoviny a snižuje plodnost,“ upozornil Stanislav Zdílna ze ZAS Promotion, který pokračoval: „Například 88 procent zemědělských ploch osetých ozimou řepkou je ošetřováno chemickými postřiky s chlorpyrifosem, který je velmi nebezpečný.“
Pěstitelé řepky přitom na semináři význam řepky olejné vyzdvihovali. „V naší stravě je nedostatek esenciálních mastných kyselin, a to zejména omega-3 mastných kyselin, které v sobě obsahuje právě řepkový olej. Esenciální mastné kyseliny pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu a snižují riziko onemocnění srdce a cév,“ vysvětlil Petr Baranyk ze Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin.
Na území České republiky se nyní pěstuje či bude v krátké době pěstovat celkem 32 odrůd řepky olejné, ze které se vyrábí olej, rostlinné tuky, majonézy a tatarské omáčky.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace