Sevar, nová odrůda z Polešovic

Sevar, nová odrůda z Polešovic
Foto: sal  /  SEVAR SE DOČKAL - Dítě nestora šlechtění Václava Křivánka se dočkalo zápisu do Státní odrůdové knihy. Jmenuje se Sevar.
Polešovice Zprávy 03 / 11 / 2008

Osmadvacet let šlechtění přineslo sladké ovoce, do Státní odrůdové knihy přibyl šestý přírůstek z Polešovic! Nová modrá moštová odrůda Sevar, kterou čerstvě posvětil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), je dílem místní Šlechtitelské stanici vinařské. U zrodu stál nestor šlechtění Václav Křivánek.
„Jde o rezistentní odrůdu k houbovým chorobám - plísni šedé, padlí révové a částečně i peronospory, což ji dělá velmi perspektivní. Jelikož nepotřebuje žádnou chemii, šetří životní prostředí i lidské zdraví a hodí se do ekologických vinic,“ říká hrdě Zdeněk Habrovanský, ředitel polešovické Šlechtitelské stanice vinařské, který spolu s šlechtitelem Aloisem Tománkem z Boršic novou odrůdu přihlásil u ÚKZÚZ v Oblekovicích u Znojma.
Do křížení Sevaru se oba vinařští experti pustili už před osmadvaceti lety, poprvé byla přihlášena do odrůdového pokusnictví už v roce 1992. Jenže... „Víno jsme už měli přihlášené na Ústřední kontrolní a polnohospodársky ústav Bratislava, ale po pádu federace jsme vlastně celé kolečko absolvovali znovu. Odrůda tak byla podruhé přihlášena a vysázena k registračním zkouškám v Oblekovicích až po deseti letech“ vzpomíná Habrovanský.
U vína však platí dvojnásob, že trpělivost růže přináší. A tak se v Polešovicích dočkali. Po předepsaných zkouškách na odlišnost, uniformitu, stálost a užitnou hodnotu byl Sevar v pondělí (27. 10.) přijat mezi rodinu odrůd pyšnící se zápisem ve Státní odrůdové knize.
Ve stejný den hrozny Sevaru na stanici sklízeli. „Jelikož nad vinicí nekroužili špačci, sbírali jsme je až měsíc po začátku plné zralosti. Modrá středně ranná odrůda měla cukernatost 25 stupňů českého normovaného moštoměru, což je velmi slušné,“ říká odborník na slovo vzatý. A čí je Sevar „dítě“? „Matkou byla divoká francouzská odrůda Seyve Villard, otcem Svatovavřinecké. Jméno je odvozeno od počátečních názvů odrůd obou rodičů,“ vysvětlil Habrovanský.
Víno vyrobné z nově uznané odrůdy má tmavočervenou barvu, ovocnou a květinovou vůni a chuť, z číše jsou cítit plody okraje lesa - jahody, maliny, ostružiny, borůvek či černý rybíz.
Komerčně nejznámějším produktem polešovické stanice je zatím Muškát moravský, který byl zapsán do Státní odrůdové knihy už v roce 1987.

autor: PETR ČECH
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace