V hotelu otevřeli „cukrářskou galerii“

V hotelu otevřeli „cukrářskou galerii“
Foto: ara
Bzenec Zprávy 27 / 11 / 2012

Pozor, nesahat!“ Stejné upozornění a pravidla jako v galerii by mohla platit také při bzeneckém Gastrodnu. Důvod je prostý. Pochoutky studentů Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví v Bzenci, které pravidelně vystavují v hotelu Junior, připomínají víc umělecká díla než laskominy. Především cukrářské výrobky jsou často tak dokonalé, že návštěvníci nad nimi stráví dlouhé minuty. Malý příklad: „Je ta miska před námi plná květin z cukru, nebo ze skla? A co ty malé čokoládové bonbony? Vytvarovali je ve formách, nebo ručně?“ ptá se hlouček v malé expozici. „Miska skutečně není ze skla, ale z cukru. Kdybych vám kousek ulomila, máte z ní lízátko,“ překvapuje skupinku učitelka Libuše Maléřová. „Bonbony i další cukroví jsou ruční prací. Co nejmenší výtvory, to je trend dneška. Lidé mají na rautech na výběr z více druhů a nemusí zůstat celý večer u jednoho velkého dortu.“ Podobně to vypadá také opodál na dalších prezentacích bzenecké školy. I když také o studenou a teplou kuchyni je zájem, cukráři patřili znovu k nejsilnějším magnetům na návštěvníky. Letos jich bylo bezmála pět set. Avšak lidé do hotelu, který sousedí přímo se školou, nechodí jen kvůli jídlu. Minulý týden zamířily na Gastroden i desítky rodičů, někteří přišli i se svými potomky. „Zajímají se o to, co se jejich děti u nás mohou naučit, jaké budou mít po absolvování školy uplatnění, kolik jich přijímáme a s jakým průměrem známek,“ vysvětluje Marie Kučerová, hlavní mistrová oboru cukrář. Bzenecká škola se na svém sedmnáctém Gastrodnu představila v nové roli. Na začátku školního roku se totiž sloučila s dnes už bývalou Střední školou lesnickou a rybářskou v Bzenci-Přívozu. „O studium všech oborů je zájem, jeden z největších patří oboru cukrář. Nabírat budeme třicet studentů, nyní je jich v prvním ročníku třiatřicet,“ podotkla Marie Kučerová. I když škola vychovává zručné odborníky, na trhu práce chybí. „Třeba zájem o kuchaře je neustále, a přesto je jich málo. Často jdou totiž dělat něco jiného. I cukráři jsou na trhu práce nedostatkovým zbožím. Zádrhel asi bude v ekomomickém ohodnocení,“ tuší Marie Kučerová.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace