Ve škole udeřila salmonela, hygiena stále pátrá po zdroji

Ve škole udeřila salmonela, hygiena stále pátrá po zdroji
Foto: ilustr., web
Uherské Hradiště Zprávy 11 / 10 / 2014

Epidemie salmonely propukla na půdě Základní a mateřské školy Větrná v Uherském Hradišti. Infekční onemocnění postihlo 48 žáků a šest zaměstnanců, deset dětí skončilo v Uherskohradišťské nemocnici. Hygienici zatím přesný zdroj nákazy neznají.
Akutní průjmové onemocnění vyřadilo z běžného života převážně děti ze školky. Středně těžký průběh si u deseti z nich vyžádal hospitalizaci. „Většinou šlo o horečnaté stavy, děti byly dehydrované, takže jsme jim dávali infuze. Od pátku jsou  všechny děti v domácí péči,“ uvedla Dana Lipovská, mluvčí Uherskohradišťské nemocnice.
Zdrojem nákazy byl podle hygieniků s největší pravděpodobností pokrm připravený v kuchyni, která je společná pro školku i školu. „A asi to bylo jídlo jen pro děti ze školky a žáky prvního stupně,“ soudí Hana Tkadlecová, vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice. O přesném zdroji nákazy je zatím možné jen spekulovat. Kontaminovaná strava totiž už nebyla pro laboratorní vyšetření k dispozici a z odebraných vzorků hygienici salmonelu neprokázali. „Stále však analyzujeme informace od nemocných, podle kterých snad inkriminovanou potravinu prokážeme a zjistíme, kde se v technologii přípravy stala chyba,“ dodala Tkadlecová.
Hygienici provedli ve škole protiepidemická opatření, včetně ohniskové dezinfekce a nařídili následnou průběžnou dezinfekci nejen v kuchyni a jídelně. „Odebrali vzorky stolice personálu, který přichází do styku s potravinami, vzorky vajec, určených pro přípravu jídla, a velkoplošné stěry,“ sdělila Marie Leitgebová, ředitelka školy. Na základě laboratorních vyšetření skončily dvě kuchařky v pracovní neschopnosti. „V reakci na epidemii jsme zrušili plavání a nařídili zvýšenou hygienu rukou,“ zdůraznila Leitgebová.
Škola podle hygieniků nepochybila, zabránit rozšíření infekce na skoro pět desítek žáků nebylo v jejich silách. „Epidemie salmonelózy je většinou explozivní, většina nemocných onemocní z jednoho kontaminovaného pokrmu. První příznaky nebyly u všech tak výrazné, takže se hlásili až dodatečně, kdy už byla vyhlášena epidemie,“ vysvětlila Tkadlecová.
Hygienici se teď snaží dopátrat zdroj nákazy a ve spolupráci s vedením školy najít chybu, aby se už neopakovala. Nařízená opatření zůstávají v platnosti do obnovení standardního provozu kuchyně, včetně personálního obsazení.

autor: PETR ČECH
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace