Veřejná zabijačka je tabu. Změní se to někdy?

Veřejná zabijačka je tabu. Změní se to někdy?
Foto: archiv Slováckého muzea v Uh. Hradišti
Slovácko Zprávy 07 / 02 / 2015

Zabijačka, která přiláká celou vesnici stejně jako hody nebo fašank, je na Slovácku sci-fi už léta. Veterinární zákon totiž už od roku 1999 striktně zakazuje jejich pořádání pro veřejnost. Většina obcí a spolků tak pořádá pouze zabijačkové hody, které je ochrání před tučnou pokutou veterinářů. Veřejná porážka je podle nich navíc nelegální už půl století.
Veterinární zákon hovoří jasně. Domácí zabijačka v kruhu rodiny, pro spotřebu v domácnosti chovatele, není žádný problém. Ale proměnit zabití pašíka v představení pro celou vesnici, to si koleduje o pořádný vítr v peněžence. „Vstup České republiky do Evropské unie v roce 2004 ani následné členství nepřinesly v právní úpravě domácích porážek prasat žádné změny,“ píše se ve vyjádření Zastoupení Evropské komise v České republice. „Jatečná zvířata je povoleno porážet pouze na jatkách za podmínek, které určuje veterinární zákon. Výjimka platí pro domácí porážku, kdy jsou orgány i maso zvířete určeny výhradně pro spotřebu v domácnosti chovatele,“ potvrdil Petr Pejchal, tiskový mluvčí Státní veterinární správy. Na domácí zabijačku se přitom nevztahuje veterinární prohlídka ani zvláštní hygienická pravidla pro přípravu potravin, manipulaci nebo jejich skladování. Je to stejné, jako když se zabíjejí králíci nebo slepice.
Veřejným zabijačkám veterináři odzvonili. Jejich atmosféra je přitom neopakovatelná. Lidé se sejdou, vykládají si a pochutnávají si na pamlscích. „Obecními zabijačkami jsem odkojený, na Slovácku to byla tradice s hlubokými kořeny. Dnes už to nikdo neriskuje, pokuta není malá a udavači nespí,“ říká třeba Alois Černý z Uherskobrodska. „Pořádání veřejných porážek i souvisejících aktivit je v rozporu se zákonem už zhruba padesát let,“ vzkázal na Moravu Pejchal s odkazem na zákon o ochraně zvířat proti týrání. „Zvíře se musí porazit šetrně, nemá jít o žádné divadlo,“ zdůraznil mluvčí.
„V poslední době se ne mne obrátilo několik lidí, kteří mne upozornili na absurditu a zároveň přílišnou tvrdost legislativy, která jde proti zdravému rozumu a vede lidi jen k tomu, aby hledali cestu, jak ji formálně obejít. Myslím si, že místo zavírání očí bychom se spíše měli zamyslet nad tím, jak patřičné zákony upravit a rozumně podpořit nejen tradiční slovácké akce, ale také tzv. „prodej ze dvora“,“ uvedl senátor Ivo Valenta který se v této věci obrátí na veterináře i ministerstvo zemědělství.
Rozdávat nebo prodávat jelita, jitrnice, ovar nebo škvarky je v rozporu s hygienickými předpisy. Veterináři se kontrolami snaží snížit riziko přenosu nákazy a ochránit veřejnost třeba před salmonelózou.
Zelenou tak mají jen vepřové hody, které už lidem „pouze“ naservírují vyrobené lahůdky. „Prase se porazí na jatkách, kde se pod dohledem veterinářů prohlédne a rozbourá. Zabijačkové pochoutky je pak možné podávat lidem v rámci veřejného stravování, pro které platí hlavně hygienická pravidla,“ poznamenal Pejchal. Kdo legislativu poruší, může počítat s pokutou. „Fyzické osobě hrozí až deset tisíc korun, právnické tři sta tisíc. Na Uherskohradišťsku jsme loni provedli čtyři kontroly a nezjistili žádné závady,“ prozradil František Mahdalík, ředitel krajské veterinární správy.

autor: PETR ČECH
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace