Výroba zelí, to je šichta. Za směnu našlapou deset kilometrů!

Výroba zelí, to je šichta. Za směnu našlapou deset kilometrů!
Foto: sal
Kunovice Zprávy 28 / 11 / 2016

Jako po desetikilometrové túře se po šlapání zelí cítí zaměstnankyně kunovického závodu Hamé. Kysané zelí se v závodě vyrábí tradiční metodou už od roku 1925, což je v současné moderní průmyslové době opravdová rarita. Šikovnýma nohama zpracované zeleniny se ročně prodá na 1 000 tun, přičemž míří třeba i do Anglie nebo Kanady.
„Do zelí při šlapání přidáváme pouze sůl a kmín, po našlapání dostatečného množství zelí v tanku se poslední vrstva zatíží a utěsní, čímž zabráníme přístupu vzduchu. Zelná krouhanka pak zraje šest až osm týdnů, kdy probíhá spontánní mléčné kvašení,“ popsal výrobní proces David Kladroba, ředitel závodu. V Kunovicích naplní 10 tanků o celkovém objemu více než 250 tun, naplnění jednoho trvá 24 až 48 hodin.

TOPlist