Z cukru prý vyrobíte všechno, i vinobraní

Z cukru prý vyrobíte všechno, i vinobraní
Foto: ara  /  Modeláž z marcipánu na téma vinobraní v Bzenci.
Bzenec Zprávy 20 / 11 / 2013

Poosmnácté a znovu jako poprvé. Bzenecký Gastroden, unikátní výstavu kulinářských specialit a cukrářských výrobků, si v hotelu Junior nenechaly ujít stovky návštěvníků. Na přehlídce Střední školy gastronomie, hotelnictví a lesnictví nechyběla ani malá vinotéka slováckých vín a ukázky studentských prací ze všech oborů.
Největší zájem byl o výrobky budoucích cukrářů.
Studentky zasvětily jednu z miniexpozic Bzenci. „K našemu městu patří vinobraní, tak proč si ho nevymodelovat z cukroví,“ usmála se učitelka Blanka Vavříková. „A ta čirá miska, kterou vidíte vedle modelu, ta není ze skla. Je z karamelu, stejně jako hrozen uvnitř,“ dodala.
Zajímavostí byla kakaomalba. „Vzniká tak, že se napřed tužkou namaluje obrázek, který se následně štětcem namáčeným do kakaa a másla přenáší na marcipánovou podložku,“ vysvětlila učitelka.
Dominantou letošní přehlídky se stal patrový dort z pravé belgické čokolády, se šlehačkovou náplní uvnitř a sachrovým korpusem. „A cena dortu? Ta není vůbec nízká, jeho pořízení přišlo na zhruba tři a půl tisíce korun,“ sdělila Blanka Vavříková.
Budoucí cukrářky pracovaly na svých sladkých exponátech už od poloviny září. „Začít se muselo dřív, protože příprava výstavy probíhala za plného hotelového provozu,“ podotkla učitelka Vavříková. Trvanlivost výrobkům zajistilo dobré uskladnění a zvolené suroviny. Na podnosech se objevily figurky a hračky z marcipánu, fondánu, lineckého těsta, karamelu nebo čokoládové a sněhové hmoty.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace