Zasmažené omáčky? S tím je konec!

Zasmažené omáčky? S tím je konec!
Foto: Zlínský kraj - Jiří Balát  /  Dagmar Trtková, bývalá vedoucí školní jídelny, získala výroční cenu Zlínského kraje pro učitele.
Uherský Brod Zprávy 27 / 04 / 2017

Kdyby Michelin uděloval hvězdičku také školním kuchyním, jídelna v brodské základní škole Na Výsluní by možná už několik let patřila ke kandidátům na výroční ocenění. Zatímco jinde nepatří vzpomínky na školní stravování k nejlepším, stovky dětí a učitelů, kteří prošli malou brodskou jídelnou, na ni dodnes nedají dopustit. Příklad za všechny: kuchařky vedené Dagmar Trtkovou triumfovaly v roce 2010 v celorepublikové soutěži o nejlepší školní jídelnu s menu, nad kterým většina dětí ohrnuje nos. Na talíř naservírovaly porotcům rybí filé se zeleninou.
Mezi strávníky, kteří nápady Dagmar Trtkové dodnes obdivují, patří i starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar a jeho dva synové. „Pravidelně se těším na Olympijský den zdraví, který se koná jedenkrát ročně v areálu školy. Na stolech bývá neuvěřitelné pestrá a hlavně zdravá strava. Nikde jsem třeba neviděl na jednom místě na třicet skvělých pomazánek. Pokaždé se tam těším. Jídelna navíc vařila zdravě už dlouho předtím, než začala být strava plná zeleniny a potravin s vlákninou a z dalších zdravých surovin v módě,“ říká starosta. Jeho synové pak mají podobné vzpomínky na jídlo z mateřinky v Havřicích. Jídelna totiž vaří i pro školy a školky v Havřicích a Újezdci a také pro Základní školu IV. a ZŠ Katolická.
Práci Dagmar Trtkové ocenilo v minulých dnech i zlínské hejtmanství. Dnes už emeritní vedoucí školní jídelny získala cenu pro nepedagogické pracovníky za celoživotní přínos. Návrh na ocenění poslala na krajský úřad Dagmar Bistrá, ředitelka ZŠ Na Výsluní. „Dagmar Trtková byla vždy na kuchařky enormně náročná. Její důraz na vyvážené, chutné i zdravé obědy v duchu moderních přístupů kuchařkám práci nijak neulehčil. Zavrhla zasmažené omáčky a nahradila je skvěle chutnajícími bezzásmažkovými. Třeba smažený řízek, ten najdeme v jídelníčku sotva dvakrát nebo třikrát do roka,“ říká Dagmar Bistrá. „Trvala na absolutně nejčerstvějších potravinách, ale i jejich zpracování, takže zeleninu do salátů kuchařky čistí téměř těsně před vydáním. Nutno podotknout, že při všech úspěších a pochvalách skromně přesunula zásluhy na jiné, na své kuchařky.“
Dagmar Trtková je vystudovaná dietní sestra, takže odbornost ve výživě, dietetice a v potravinářství měla vždy „v malíčku“. Na její práci navazuje od loňského prosince Dagmar Horáčková. Proč? Oceněná vedoucí odešla po dvou letech přesluhování do důchodu. A nyní si užívá lázní v Jáchymově.

Ocenění Dagmar Trtkové
1999 - 3. místo v národní kulinářské soutěži Křišťálová vařečka (Mělník)
2000, 2001 - Certifikát zdravé výživy
2010 - 1. místo v krajské soutěži o nejlepší školní jídelnu v Brně, postup do národní soutěže
2010 - 1. místo v národní soutěži o nejlepší školní jídelnu s menu rybí filé se zeleninou

autor: JAROSLAV CHUDARA
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace