Zelí šlapou už 90 let

Zelí šlapou už 90 let
Foto: sal
Kunovice Zprávy 20 / 10 / 2015

Do šlapání zelí ve velkých tancích se opět pustili zaměstnanci Slovácké Fruty v Kunovicích, kde se kysané zelí vyrábí tradičním způsobem už od roku 1925. Závod potravinářského gigantu Hamé tak zůstává v moderní průmyslové době skutečnou raritou.
Součástí výrobního procesu je i čištění zelí, krouhání, zrání v tancích a uzavírání finálního výrobku do sáčků nebo sklenic. „Za směnu naše pracovnice našlapou skoro deset kilometrů. Tanky mají objem 15 až 30 tun zelí, jejich naplnění zabere asi tři směny, tedy 24 až 48 hodin,“ prozradil David Kladroba, ředitel závodu Slovácká Fruta.
Letošní sezonu zpracování zelí však silně ovlivnilo extrémní sucho, které výrazně snížilo úrodu hlávkové zeleniny. „Výkupní ceny se zvedly zhruba trojnásobně, což se samozřejmě odrazí do cen našich zelných výrobků. Koncová cena pro spotřebitele se tak zvýší o více než dvacet procent,“ podotkl Bohumil Vráblík, komerční ředitel Hamé.

TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace