Zlaté cukroví skončilo v koši

Zlaté cukroví skončilo v koši
Foto: ara  /  Úspěšný tým - Mistrová Miloslava Uherková, Lenka Wölfelová, mistrová Libuše Maléřová, Monika Kroupová a Ivana Polášková (zleva) za slavnostním dortem, který bzenecké škole zajistil jednu ze zlatých medailí. Upekla ho Monika Kroupová.
Bzenec Zprávy 28 / 04 / 2011

Slavnostní dort z piškotového a mandlového korpusu prolévaného meruňkovým likérem, plněný nugátovým krémem s kousky čokolády a meruňkovým džemem, na povrchu mandlová hmota doplněná ozdobou z taženého a foukaného karamelu. První zlatá medaile pro Moniku Kroupovou z mistrovství republiky kuchařů a cukrářů a k tomu prvenství z národní soutěže kuchařského a cukrářského umění Gastro Hradec 2011.
Slovácké perníky a druhá medaile pro Ivanu Poláškovou. Turecký med se směsí ořechů, sušenými brusinkami a meruňkami, ozdobený mléčnou čokoládou, sezamovým plátkem a ozdobou z taženého karamelu. A ještě mandlová makronka s mandlovo-čokoládovou náplní na cukrovém hnízdečku s ozdobou z mramorové čokolády. Dále Mentolové pohlazení - tedy čokoládové petit fours s cukrovou pastou s příchutí mentolu, doplněné křehkým oplatkem, ozdobou z cukrové pasty a taženého karamelu. A na závěr pektinové želé v kombinaci lesních plodů a limetky, doplněné čokoládovou ganache, tunýlek z jemného oplatku s ozdobou z čokoládových kroužků a taženého karamelu. Za to všechno třetí zlato pro Lenku Wölfelovou.
Obrazně řečeno, těch několik vět má v sobě tisíce kalorií, ale po jejich přečtení nikdo neztloustne. „Třeba já už na sladké nejsem vůbec,“ směje se Ivana Polášková, jedna z medailistek a budoucí cukrářka z Uherského Brodu.
„Naše škola má za sebou jeden z největších úspěchů poslední doby,“ chválí medailistky Marie Kučerová, hlavní mistrová oboru cukrář na Vyšší odborné škole, střední škole a středním odborném učilišti v Bzenci. „Medaile jsou cenné také proto, že nad soutěž v Hradci Králové v Česku zkrátka není. Získali jsme navíc i Cenu Milana Burdy, což je ocenění pro nejlepší školu připravující žáky oboru cukrář.“
„KDYŽ SE DÍLKO POVEDE, NAKOPNE VÁS TO“
Oceněné cukrářky strávily výrobou pamlsků dlouhé hodiny a někdy i týdny. „Dorty jsme s mistrovou Lubuší Maléřovou nacvičovaly dva a půl měsíce. Dotáhly jsme to ale do docela dobrého konce,“ podotkla Monika Kroupová, budoucí cukrářka z Dambořic a podle hlavní mistrové Marie Kučerové jeden z největších talentů školy. „Její díla jsou inspirativní i pro zkušené cukráře. Její medaile není první, získala už druhé místo v Moravském poháru,“ řekla.
Sedmnáctiletá Monika začala s pečením dortů už před deseti lety. „Tehdy to ale skončilo špatně, dort byl tvrdý jako kámen,“ zasmála se svým začátkům. „Pečení máme v rodině. Teta je cukrářkou a babička ráda a často peče. Já bych po maturitě chtěla na tetu navázat, časem bych také ráda zkusila vlastní výrobu. Teď na to ale ještě nemyslím. Uvidíme později… Zatím ráda tvořím z karamelu. Je to sice náročné a pálí to, ale když se vám dílko povede, dokáže to pořádně „nakopnout“. Člověk chce jít dál, pokračovat a zdokonalovat se.“
„Mně zabrala výroba perníků tři týdny. Hlavně zdobení chtělo velkou trpělivost. Velmi mi s přípravou pomohla mistrová Miloslava Uherková,“ vrátila se k přípravě na soutěž Ivana Polášková, která by chtěla po absolvování bzenecké školy pokračovat v Pardubicích, „městě perníků“.
Dva dny práce si vyžádala tvorba miniaturních dezertů Lenky Wölfelové z Lovčic. „S těmito trvanlivými výrobky jsme jeli na soutěž vůbec poprvé, takže mi s nimi musela pomáhat mistrová,“ řekla.
Kdyby její dílka nebyla soutěžní, jako první by se zakousla do „Mentolového pohlazení“. „To chutná vážně výborně,“ podotkla. Také Lenka Wölfelová se chce vydat na dráhu soukromé cukrářky. „Teď ráda dělám obyčejné cukroví. Třeba o víkendu, když dostane maminka chuť, tak jí udělám například indiánky.“
Kvůli výstavě ve škole, která navázala na hradeckou soutěž, skončilo veškeré cukroví v koši. „V tak velkém teple se dorty a další cukrovinky rychle kazí. Zatím není způsob jak je uchovat tak, aby sice nebyly k jídlu, ale zůstaly alespoň k dívání,“ posteskla si mistrová Marie Kučerová.

autor: JAROSLAV CHUDARA
TOPlist

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace